Bullgari – Fillojnë zgjedhjet parlamentare dhe presidenciale

Bullgarët po u drejtohen sot qendrave të votimit për zgjedhjet e treta parlamentare të këtij viti.

Votimi po zhvillohet pasi legjislatura e Asamblesë Kombëtare nuk ishte në gjendje të mblidhte një shumicë qeverisëse pas zgjedhjeve të fundit në korrik.

Rreth 6,7 milionë votues do të zgjedhin sot gjithashtu një kreun e ri të shtetit, me një total prej 23 kandidatësh në garë.

Presidenti aktual Rumen Radev konsiderohet i preferuari.

Nëse askush nuk merr më shumë se gjysmën e votave, gara do të shkojë në balotazh midis dy të parëve.

Sipas sondazheve të opinionit, partia GERB e Boiko Borisov, e cila u votua jashtë detyrës në prill, mund të bëhet forca më e fortë në parlament me deri në 24 për qind të votave.

Megjithatë, është e diskutueshme nëse konservatorët do të jenë në gjendje të gjejnë partnerë koalicioni, në një legjislaturë që do të mbledhë të paktën gjashtë parti.

Një parti e re kundër korrupsionit, “Ne vazhdojmë ndryshimin” (PP), mund të presë deri në 16 për qind, sipas sondazheve, dhe mund të formojë një qeveri të orientuar drejt reformave. /atsh