Dënohet për korrupsion ish-lideri i të djathtës austriake Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache

Ish-zëvendëskancelari austriak dhe politikani i së djathtës ekstreme Heinz-Christian Strache u shpall fajtor për korrupsion dhe u dënua me 15 muaj burg me kusht.

Vendimi i gjykatës rajonale të Vjenës, ende jo ligjërisht i detyrueshëm, erdhi në fund të një gjyqi korrupsioni që filloi në korrik.

Rasti përfshinte një dhurim prej 10,000 eurosh (11,760 dollarë) në favor të Partisë së Lirisë së ekstremit të djathtë në Strache nga menaxheri i një klinike private shëndetësore në Vjenë. Strache ishte president i partisë në atë kohë.

Operatori i klinikës, një mik i Strache, akuzohet për ryshfet, por të dy personat i mohojnë akuzat.

Prokurori austriak argumentoi se donacioni ishte një përpjekje për të blerë një ndryshim në ligj për të lejuar operatorin e klinikës të ngarkonte kostot e kujdesit mjekësor drejtpërdrejt në fondin austriak të sigurimit të shëndetit publik, ku klinika fitoi qasje në fonde në 2018. /atsh