FMN: Bota po përballet me recesionin më të keq që nga Depresioni i Madh

Ekonomia globale do të tkurret me 3% këtë vit për shkak të efekteve të pandemisë, tha Fondi Monetar Ndërkombëtar.

FMN e përshkroi rënien e ekonomisë globale, si më të keqën që nga Depresioni i Madh i viteve 1930.

Sipas FMN-së pandemia e ka zhytur botën në një “krizë si asnjë tjetër”.

Fondi shtoi se nëse kjo situatë do të zgjasë, atëherë do të vihet në test aftësia e qeverive dhe bankave qendrore për të kontrolluar krizën.

Gita Gopinath, kryesuesja e ekonomistëve të FMN-së tha se kriza mund t’i kushtojë ekonomisë botërore 9 trilionë gjatë dy viteve të ardhshme.

Ajo tha se rritja e ekonomisë globale mund t’i rikthehet shifrës 5.8% gjatë vitit 2021, por kjo mund të ndodhë vetëm nëse pandemia përfundon gjatë gjysmës së dytë të vitit 2020./tch