Francë – Rritja e çmimeve të energjisë drejt niveleve rekord

Tarifa e gazit u rriten me 12,6 për qind më 1 tetor, në Francë dhe një rritje e ngjashme pritet edhe me çmimin e energjisë elektrike në fillim të vitit të ardhshëm, sipas OuestFrance.

Që nga 1 tetori, çmimi i gazit u rrit me 12,6 për qind, një nga rritjet më të mëdha të viteve të fundit.

Njëkohësisht, ministrja e Tranzicionit Ekologjik, Barbara Pompili, paralajmëroi se “çmimi i energjisë elektrike do të përjetojë një rritje të ngjashme në shkurt ose mars 2022”.

Muajt ​​e fundit, çmimet e energjisë duket se po rriten në mënyrë të vazhdueshme.

Rritja e çmimit të gazit është më e madhja e regjistruar në vitet e fundit, veçanërisht tronditëse, pasi vjen pas një rritjeje të mëparshme prej 4,4 për qind në qershor.

Ndryshimet në çmimet e rregulluara të energjisë elektrike janë të ndryshme nga ato për gazin, por vështirë se ka ndonjë rënie

Që nga qershori 2019, rritja e dukshme prej 7,7 për qind duket se po vazhdon të shkojë lart.

Për një pajtim me një fuqi të regjistruar prej 6 kVA, çmimi për kW/h ka shkuar nga 0,13 në 0,16 euro midis 2012 dhe 2021.

Kësaj i duhet shtuar pjesa fikse, kostoja vjetore e abonimit, që gjithashtu është rritur.

Për një familje që është pajtuar me një fuqi prej 6 kVA, pjesa fikse është rritur nga 65,64 euro në 2012 në 112,20 euro që nga 1 gushti 2021, sipas të dhënave nga Komisioni Rregullator i Energjisë. /atsh