Francë/ Vaksina anti-COVID bëhet e detyrueshme për punonjësit e transportit publik, hotelerisë dhe argëtimit

Gabriel Atal

Certifikata e vaksinimit po përhapet më shpejt se kudo si i detyrueshëm në Francë: fillimisht u imponua në publik këtë verë dhe tani është i detyrueshëm për punën e 1.8 milion punonjësve në restorante, kinema, muze apo edhe trena në distanca të gjata.

Deri më 15 nëntor, punëdhënësit duhet të verifikojnë vlefshmërinë e certifikatave shëndetësore të personelit të tyre të kontaktit publik, si dhe të vullnetarëve që ndërhyjnë në të gjitha “vendet, institucionet, shërbimet ose ngjarjet” të referuara nga Ministria e Punës, në veçanti baret, teatrot, autobusë ose aeroplanë ndërkombëtarë, parqe dëfrimi (Luna Parc), kopshte zoologjike, panaire dhe panaire dhe disa qendra votimi.

Të hënen, kishte një radhë para një farmacie në rrethin e 6 -të të Lyonit, ku punonjës të shumtë të pavaksinuar kishin shkuar për të bërë testin e COVID. “Është e detyrueshme të vish çdo tre ditë, përndryshe nuk mund të shkoj në punë,” thotë Noah Rona, një roje lokali 22-vjeçar.

Certifikata është e vlefshme për ata që janë vaksinuar plotësisht, kanë një rezultat negativ të testit më pak se 72 orë më parë ose kanë një certifikatë shërimi nga Covid-19.

Zëdhënësi i qeverisë Gabriel Atal premtoi “një javë fleksibilitet” para se të vendosen “sanksione” të mundshme, të cilat mund të çojnë në mbylljen e një dyqani.

Nga 30 shtatori, punonjësit që nuk e kanë këtë certifikatë do të jenë në gjendje të marrin leje, të punojnë në distancë, të kalojnë në një pozicion që nuk kërkon këtë certifikatë ose të vihen në dispozicion pa pagesë.

“Nëse pas disa javësh disa punonjës ende nuk kanë një certifikatë shëndetësore, kompania do të kalojë në një sistem pezullimi të punësimit, i cili është një vendim i ashpër” – tha Benoit Serh, nënkryetar i National Bashkimi i Drejtorëve të Burimet Njerëzore (ANDRH) në Franceinfo.

Sipas Drejtorisë së Përgjithshme për Shëndetësinë, më shumë se 48 milionë francezë kanë marrë të paktën një dozë vaksine (71.8% të popullsisë së përgjithshme) dhe më shumë se 43.5 milionë janë vaksinuar plotësisht.

Ndërkohë miratohet nga një shumicë e qartë e francezëve (64% deri në 77% në varësi të zonës së kërkuar, sipas një sondazhi të fundit), certifikata shëndetësore kundërshtohet nga një pakicë, e cila ka protestuar çdo të shtunë për disa javë në krye të saj qyteteve.

Të shtunën e kaluar, rreth 160,000 njerëz demonstruan në 222 marshime në të gjithë vendin, 14,500 prej tyre në Paris. Pjesëmarrja në këtë mobilizim u zvogëlua për të tretën javë rresht. /tiranapost