Izrael – Nisja e vitit shkollor shoqërohet me masa shtesë shëndetësore

Israeli kids wearing school bags ahead of the first day of school outside thier home in Jerusalem on August 31, 2021, The Israeli secular state education system will open tomorrow. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** בית ספר כיתה א כתה תלמיד ילדה

Nxënësit izraelitë u kthyen sot në bankat e shkollave, të shoqëruar me një sërë rregullash dhe masash shtesë për të parandaluar përhapjen e koronavirusit.

Sipas mediave, rreth 2.5 milionë të rinj janë kthyer në klasat ose çerdhet e tyre. Përdorimi i maskave është i detyrueshëm për nxënësit, pasi numri i rasteve po rritet në Izrael.

Autoritetet njoftuan dje një rekord të ri të rasteve të përditshme, me gati 11 000 infeksione të reja brenda 24 orëve.

Shkencëtarët kanë frikë se kthimi në shkollë do të shkaktojë një rritje të mëtejshme të numrit të rasteve.

Edhe pse Izraeli ka kryer një fushatë vaksinimi udhëheqëse botërore, vaksinat për fëmijët nën moshën 12 vjeç lejohen vetëm në raste të jashtëzakonshme, që do të thotë se afërsisht 2.13 milion fëmijë nën atë moshë nuk janë vaksinuar.

Ndërkohë, një çerek milion studentë thuhet se po mësojnë nga shtëpia, ose sepse janë në karantinë ose sepse numri i fëmijëve të vaksinuar në klasat e tyre është shumë i ulët.

Në përgatitje për vitin e ri akademik, shkollat ​​kanë aplikuar pika testimi të shpejtë. Në gusht, filloi një projekt mbi antitrupat ndaj virusit për fëmijët midis moshës 3 dhe 12 vjeç.

Izraeli nisi vaksinat përforcuese në fund të korrikut, vendi i parë në botë që e bëri këtë. Deri më tani, rreth 2 milion njerëz kanë marrë një injeksion përforcues.

Dozat e treta tashmë janë në dispozicion në të gjithë izraelin për moshat 12 vjeç e lart. Gati 59 për qind e qytetarëve morën dy doza të vaksinës. /atsh