Kafshët po sulmojnë njerëzit dhe bagëtitë në Etiopi pas thatësirës ekstreme

Thatësira e madhe dhe uria në Etiopi kanë shkaktuar sjellje të pazakontë të kafshëve, duke përfshirë majmunët që sulmojnë fëmijët dhe bagëtinë nga uria, sipas një raporti të Save the Children, shkruan Independent.

Normat e kequshqyerjes në të gjithë Etiopinë lindore dhe juglindore janë rritur në muajt e fundit pasi thatësira, shpërngulja dhe konflikti kanë një ndikim të rëndësishëm. Organizata bamirëse tani vlerëson se 185 mijë fëmijë vuajnë nga forma më vdekjeprurëse e kequshqyerjes.

Një thatësirë ​​e zgjatur së bashku me ndërprerjen e shërbimeve shëndetësore për shkak të paqëndrueshmërisë, pandemisë, si dhe mungesës së fondeve ka lënë mbi një milion njerëz në nevojë për mbështetje urgjente ushqimore në të gjithë rajonin.

Kequshqyerja ekstreme pritet të përkeqësohet vetëm në muajt e ardhshëm, pasi çmimet e ushqimeve vazhdojnë të rriten për shkak të zhvlerësimit të monedhës birr etiopiane dhe luftës në Ukrainë.

Komunitetet bujqësore janë ndër më të goditurat pasi një nga thatësirat më të rënda në bririn e Afrikës po vret kopetë e tyre. Në zonën Dawa të rajonit somalez, komuniteti nomad baritor është “në prag të urisë”.

Rreth 8.1 milionë njerëz në Etiopi janë prekur nga thatësira e zgjatur, ndërsa afër 30 milionë njerëz – ose një e katërta e popullsisë – vlerësohet se kanë nevojë për ndihmë humanitare, duke përfshirë 12 milionë fëmijë.

Kriza klimatike ka sjellë thatësirë të madhe në bririn e Afrikës, Etiopi, Somali dhe Kenia. Më shumë se 23 milionë njerëz po përjetojnë uri ekstreme në të tre vendet, me 5.8 milionë fëmijë jashtëzakonisht të kequshqyer. /koha