Kolumbi – Numri i të vrarëve në protesta antiqeveritare u rrit në 48

Deri më tani, 48 persona, përfshirë një polic, janë vrarë në demonstratat masive antiqeveritare të Kolumbisë që nga 28 prilli.

Sipas raportit të fundit nga Zyra e Ombudsmanit të Kolumbisë mbi demonstratat vdekjet e 20 prej 48 personave të vrarë ishin të lidhura drejtpërdrejt me protestat, të cilat mbushën 33 ditë.

Ndërkaq sipas OJQ-ve të pavarura në vend, numri i të vdekurve në demonstratat kundër reformës tatimore, të cilat filluan me një grevë kombëtare, është shumë më i lartë.

Ndërkohë, në Kolumbi, ku protestat kanë qenë në rënie, por tashmë janë duke vazhduar, studentët në kryeqytetin Bogota organizuan demonstrata paqësore.

Gjatë protestave antiqeveritare të mbajtura në të gjithë vendin, që përfunduan muajin e tyre të parë e ku morën pjesë mijëra persona, në qytetin Cali u vranë 13 njerëz, ndërsa në kryeqytetin Bogota u plagosën 185 dhe në Medellin 16 persona.

Njësitë policore të Kolumbisë të ndërhyrjes ndaj incidenteve shoqërore, ESMAD, ndërhynë me ​​gaz lotsjellës ndaj demonstruesve pasi disa prej grupeve aktiviste dëmtuan bankat, stacionet e autobusëve dhe bizneset.

Pasi Presidenti Ivan Duque u takua me zyrtarët lokalë në Cali më 28 maj, ushtarët morën masa paraprake në rrugët dhe sheshet kryesore të qytetit. /trt