Lavrov: OSBE në gjendje të mjerueshme, perspektivat e organizatës të paqarta

“Rusia duhet të deklarojë me keqardhje se OSBE-ja është në gjendje të mjerueshme dhe perspektivat e saj si organizatë janë të paqarta”.

Kështu u shpreh ministri i Jashtëm rus, Sergej Lavrov në një takim të ministrave të jashtëm të OSBE-së, shkruan Tass.

“Pas pak më shumë se 12 muajsh Akti Final i Helsinkit do të mbushë 50 vjet. Duhet të vërejmë me keqardhje se OSBE-ja po i afrohet këtij përvjetori në një formë të mjerueshme dhe perspektivat e saj mbeten të paqarta,” tha Lavrov.

Ai kujtoi se Rusia kishte bërë përpjekjet maksimale për të krijuar një hapësirë ​​të përbashkët sigurie në Evropë të bazuar në bashkëpunim.

“Fatkeqësisht, elitat politike perëndimore, të cilat i kanë arroguar vetes të drejtën për të vendosur për fatin e njerëzimit, kanë bërë një zgjedhje dritëshkurtër jo në favor të OSBE-së, por në favor të NATO-s. Në favor të filozofisë së frenimit, Lojërat gjeopolitike me shumë zero dhe logjika ‘zot – skllav’ Një nga komponentët kyç të kësaj politike ishte zgjerimi i pamatur i NATO-s në Lindje, i cili filloi pas shpërbërjes së Organizatës së Traktatit të Varshavës”, shpjegoi ministri i jashtëm rus.

Lavrov shtoi se shtetet e NATO-s e kanë rrënuar dimensionin politik dhe ushtarak të OSBE-së me duart e tyre. /abcnews