Mijëra ‘të privuar nga e drejta për arsimim’

A UN run school is deserted in Rafah in the southern Gaza Strip on May 12, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Hamas militant group. (Photo by AFP)

Provimet e shkollave të mesme për vitin aktual akademik kanë filluar në një kohë kur më shumë se 800,000 nxënës nga nivele të ndryshme arsimore në enklavën e rrethuar bregdetare janë privuar nga e drejta e tyre për arsimim, tha Ministria e Arsimit e Gazës.

Nxënësit në Rrip janë jashtë shkollës që nga 7 tetori 2023, duke përfshirë 40,000 nxënës të shkollave të mesme të cilët nuk do të jenë në gjendje t’i nënshtrohen provimeve, sipas ministrisë.

“Kjo është një shkelje e paprecedentë, e rëndë që kërcënon të ardhmen e tyre dhe minon mundësitë e tyre për t’u regjistruar në universitete dhe kolegje vendase dhe të huaja,” tha ministria.

“Që nga fillimi i luftës, Izraeli ka shënjestruar qëllimisht fëmijët, gratë dhe civilët e tjerë. Dhjetëra mijëra janë vrarë, plagosur dhe arrestuar, duke përfshirë mijëra studentë dhe punonjës të arsimit,” shtoi ministria.

“Më shumë se 85 për qind e objekteve arsimore u lanë jashtë shërbimit si rezultat i shënjestrim të drejtpërdrejtë dhe të qëllimshëm, një sfidë e madhe për përpjekjet për të rifilluar procesin arsimor pas përfundimit të luftës.” /mesazhi