Në botë janë regjistruar mbi 140 milionë fëmijë jetimë

Rreth 10.000 fëmijë humbin prindërit e tyre çdo ditë për shkak të krizave të tilla si fatkeqësi natyrore, epidemitë, konfliktet, luftërat dhe migrimi, ndërsa numri i jetimëve të regjistruar tejkalon 140 milionë.

“Qindra mijëra fëmijë që janë aktualisht të ndarë nga mbrojtja e prindërve kanë nevojë për ndihmë urgjente për të përmbushur nevojat e tyre të sigurisë, të ushqyerit, strehimit, arsimit dhe psikologjik”, thuhet në raportet e përpiluara në Ditën Ndërkombëtare të Prindërve më 1 Qershor nga institucionet ndërkombëtare dhe OJQ të tilla si Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF), Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO), Bashkimi Evropian (BE), Organizata Globale e Ndihmës Myslimane (MGR) dhe IHH.

Sipas të dhënave të UNICEF, gati 10.000 fëmijë mbesin jetimë çdo ditë në botë, dhe numri i përgjithshëm i këtyre fëmijëve është afërsisht 140 milionë. Sidoqoftë, vlerësohet se numri i fëmijëve që nuk pasqyrohen në statistikë është shumë më i lartë.

“Fëmijët, të cilët përbëjnë 2.2 miliardë të popullsisë së botës të vlerësuar në rreth 7.7 miliardë, janë të prekshëm për një larmi arsyesh”, thuhet në raport.

Sipas Raportit të Jetimit në 2020 të Qendrës IHH për Kërkime Humanitare dhe Sociale (inSAMER), 10.000 fëmijë vdesin çdo ditë në botë për shkak të varfërisë dhe urisë. Pjesa më e madhe e vdekjeve janë fëmijë jetimë.

“Një nga shkaqet më të zakonshme të mbetjes jetim të fëmijëve janë fatkeqësitë natyrore”, bëhet e ditur në raport, duke theksuar se 750 mijë njerëz kanë vdekur në fatkeqësi natyrore në 20 vitet e fundit dhe qindra mijëra fëmijë janë jetimë ose të pambrojtur.

I njëjti raport tha se gati 100 mijë njerëz u vranë vetëm në luftëra dhe konflikte në vitin 2018, dhjetëra mijëra fëmijë mbetën jetimë dhe 80 për qind e atyre viktimave ndodhën në vendet myslimane.

Raporti gjithashtu deklaroi se 9 milionë e 200 mijë fëmijë nën moshën 18-vjeç janë bërë të varur nga ndihma për shkak të luftës civile në Siri, ndërsa gati një milion fëmijë janë jetimë.

Sipas raportit të Bamirësisë Globale Myslimane ‘Jetimët Tanë’, ka shumë jetimë në pjesë të ndryshme të botës që nuk janë regjistruar kurrë për lindje ose që nuk janë caktuar si jetimë sepse një i afërm është nën kujdesin kur prindi i tyre vdes.

Kur shtohen jetimë në këtë gjendje, të quajtur “fëmijë të paparë”, vlerësohet se numri aktual i jetimëve në botë do të arrijë në 400 milionë. /trt