OKB kujtohet për Rohingyat, por ato janë vetëm fjalë

Refugjatët Rohingya ende nuk lejohen të kthehen në Mianmar, tha komisari i lartë i Kombeve të Bashkuara për refugjatët në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Filippo Grandi tha se kushtet në Mianmar nuk janë ende të favorshme që 668,000 refugjat Rohingya të kthehen në shtëpi.

Refugjatët u arratisën në Bangladeshin fqinj pasi autoritetet e Myanmarit filluan një goditje të dhunshme në shtetin Rakhine në gushtin e kaluar.

“Shkaqet e largimit të tyre nuk janë adresuar dhe ende nuk shohim adresim të problemeve dhe mohimit të të drejtave të tyre”

Grandi gjithashtu tha se zyra e UNHCR-së nuk ka qasje në Rakhine, ku qindra fshatra janë djegur nga ushtria e Mianmarit.

“Qasja humanitare, siç keni dëgjuar, mbetet jashtëzakonisht e kufizuar. UNHCR-ja nuk ka pasur qasje në zonat e prekura në pjesën veriore të shtetit Rakhine, përtej qytetit të Maungdau, që nga gushti i vitit 2017 dhe qasja jonë në Rakhine është shkurtuar gjithashtu” tha.

“Prania dhe qasja e UNHCR-it në të gjithë shtetin janë kusht për të monitoruar kushtet e mbrojtjes, për të siguruar informacion të pavarur për refugjatët dhe për të shoqëruar kthimet kur dhe kur ato zhvillohen”.

Grandi vlerësoi përpjekjet e bëra nga qeveria dhe populli i Bangladeshit për të strehuar refugjatët Rohingya, por paralajmëroi se duhen përmirësuar kushtet për qindra mijëra refugjatë sidomos pas sezonit të shirave që është kulminant në muajin mars.

Pasi Grandi i dha rekomandimet e tij Këshillit të Sigurimit, Nikki Haley, ambasadorja e SHBA në OKB, komentoi se OKB deri tani dështoi në reagimin e saj ndaj krizës në Mianmar.

Haley, nga ana e saj, kritikoi lideren e Myanmar dhe laureatin Nobel për Paqen Aung San Suu Kyi për dështimin në ndalimin e dhunës kundër Rohingya.

“Ky këshill duhet të konsideroj ushtrinë si përgjegjëse për veprimet e saj dhe ti bëj presionin Aung San Suu Kyi që të pranojë aktet e tmerrshme që po ndodhin në vendin e saj,” tha Haley.

Gati 690,000 qytetar Rohingya kanë ikur nga shteti Rakhine dhe kanë kaluar në jug të Bangladeshit që nga gushti, kurkur edhe nisi gjenocidi kundër tyre.

Qeveria e Myanmar ka mohuar akuzat. Muajin e kaluar, Bangladeshi njoftoi se do të vononte riatdhesimin e qindra mijëra Rohingya-ve të zhvendosur, mes frikës për sigurinë e tyre. /MESAZHI/