Prindërit përkujtojnë bijtë e vrarë në Srebrenicë: Njeriu duhet të jetojë, nuk vdiset me zor

Vesna Beshiç /aa

Varrezat e Qendrës Përkujtimore Srebrenica-Potoçari, të cilën shumica e quajnë “lugina e nishaneve të bardha”, po vizitojnë familjet e të vrarëve në gjenocidin e korrikut të vitit 1995 në Srebrenicë të Bosnjë e Hercegovinës, raporton Anadolu Agency (AA).

Etërit dhe nënat, anëtarë të familjeve të të vrarëve, vizitojnë të dashurit e tyre që ishin varrosur në vitet e mëparshme në varrezat e Qendrës Përkujtimore.

Në hijen e “luginës së nishaneve të bardha”, afër varreve të dy djemve, të cilët janë varrosur pranë njëri-tjetrit, takuam prindërit Izet dhe Arifa Osmanoviç.

Izeti arriti të arratisej nga Srebrenica në korrik të vitit 1995. Siç tha ai, kishte fat dhe arriti të dilte nga ky qytet me gra dhe fëmijë dhe një numër të vogël burrash.

“Fati im ishte që po mbaja nipin tim mbi shpatullat e mia. Kalova pranë një ushtari dhe ai nuk më tha asgjë, por tundi tjetrin për të më kthyer. Vajza ime më tha që të hidhen në kamion dhe e bëra atë. Kështu që pata fat. Unë dola nga kamioni. Dy vëllezër më ndanë nga kolona”, tha Izeti.

Bijtë Muhidin (22) dhe Mirzet (16) shkuan me një kolonë burrash në pyll, duke u përpjekur të arrinin në territorin e lirë. Nuk arritën. Mbetjet e tyre u gjetën në një nga varrezat masive pranë Zvornikut. Më parë, para gjenocidit, një tjetër nga djemtë e tyre, Vahidin, u vra në Srebrenicë.

Nëna Arifa flet për djemtë e saj dhe qan. Përqafon nishanet e bardha me emrat e djemve të saj të vrarë.

“Eshtrat e tyre u gjetën afër Zvornikut. Erdha për të vizituar varret edhe disa herë sa jam gjallë. Nuk mund të vij përsëri në funeral. Ne kemi vetëm edhe një vajzë dhe dy nipa. Nuk mund t’ia përshkruaj askujt si është të vish këtu, kush nuk ka pritur këtë nuk mund t’i tregohet se si është. Por, njeriu duhet të jetojë, nuk mund të vdesë me zor. Duhet jetuar, nuk mund të jetosh si i gjallë në varreza”, tha Arifa, duke shpjeguar se eshtrat e një djali u gjetën në disa varre masive.

Derisa flet rendit emrat e anëtarëve të shumtë të familjes së ngushtë dhe të largët që u vranë në gjenocid dhe u varrosën në varrezat e Qendrës Përkujtimore. Siç na thanë, u duhet gjithë ditën dhe shumë forcë për të vizituar të gjitha varret në “luginën e nishaneve të bardha”.

Deri më tani, 6.652 viktima të gjenocidit të kryer në korrik të vitit 1995 janë varrosur në Qendrën Përkujtimore Srebrenica-Potoçari ndërsa 237 viktima të tjera të gjenocidit janë varrosur në vende të tjera, sipas dëshirave të familjeve të viktimave. Rreth 1.000 viktima të gjenocidit ende janë në kërkim.

Mbetjet mortore të 19 viktimave të tjera të identifikuara rishtas të gjenocidit të kryer në verën e vitit 1995 do të varrosen në funeralin kolektiv më 11 korrik në Potoçari.