Pushtimi izraelit i Bregut Perëndimor shkaktoi dëme në vlerë 57,7 miliardë dollarë për palestinezët

Bëhet e ditur se pushtimi i Bregut Perëndimor nga Izraeli që nga viti 2000 dhe praktika të ngjashme kufizuese ka shkaktuar dëme palestinezëve në vlerë 57,7 miliardë dollarë.

Raporti i titulluar “Kostoja ekonomike e pushtimit izraelit për palestinezët: Varfëria në Bregun Perëndimor nga 2000 në 2019”, botuar nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD), shqyrtoi efektet negative të okupimit izraelit dhe kufizimit të aktiviteteve ditore në rajon për palestinezët.

Raporti bëri të ditur se kostoja e trajtimit të varfërisë së familjeve në Bregun Perëndimor u rrit 6-fish nga 73 milionë dollarë në 428 milionë dollarë në 2007 krahasuar me 1998, ndërsa vuri në dukje se varfëria dhe pabarazia e të ardhurave u rritën pas kryengritjes së dytë (intifada) palestinezët që filluan në shtator 2000.

Gjithashtu bëhet e ditur se okupimi izraelit ka destabilizuar rritjen ekonomike në Bregun Perëndimor, me normën vjetore të rritjes së rajonit që shkon nga 13,1 për qind në 1,6 për qind nga 2008 në 2019.

Shkalla e papunësisë ka mbetur në 18 për qind nga viti 2007 deri në vitin 2019 për shkak të kufizimit të aktivitetit të dyqaneve dhe bizneseve në rajon, thuhet në raport.

Kostoja ekonomike e pushtimit të Bregut Perëndimor nga Izraeli dhe praktikat e tij që kufizojnë aktivitetet e përditshme të njerëzve arriti në 57,7 miliardë dollarë për popullin palestinez, thuhet në raport, Kjo shifër korrespondon me 3,5 herë produktin e brendshëm bruto të Bregut Perëndimor në vitin 2019. /trt