SHBA, Dhoma e Përfaqësuesve votoi për të hequr të gjitha statujat e Konfederatës nga Kongresi

Dhoma e Përfaqësuesve në SHBA votoi për të hequr të gjitha statujat e Konfederatës nga shfaqja e tyre publike brenda Kongresit amerikan, raporton Anadolu Agency (AA).

Votimi 285-120 kishte mbështetje të gjerë dypartiake, megjithëse të gjitha votat kundër ishin nga republikanët.

Nëse miratohet në ligj, legjislacioni urdhëron Arkitektin e Kapitolit të heqë dhe zëvendësojë çdo statujë që ka ngjashmërinë e individëve që shërbyen vullnetarisht me Konfederatë, një lëvizje kryengritëse që luftoi për t’u shkëputur nga SHBA në mënyrë që të ruante të drejtën për të zotëruar afrikano-amerikanët si skllevër.

Statujat duhet të mbahen në depo deri në kthimin e tyre në shtetet e origjinës.

Projekt-ligji përmend në mënyrë specifike statujat e Charles Brantley Aycock, John Caldwell Calhoun dhe James Paul Clarke, tre persona që mbështesnin supremacinë e të bardhëve.

Projekt-ligji i Dhomës gjithashtu urdhëron arkitektin që të heqë një statujë që nderon ish-Kryetarin e Gjykatës së Lartë, Roger Brooke Taney, i cili dha vendimin e vitit 1857 që mohoi të drejtën e Kongresit për të nxjerrë jashtë ligjit skllavërinë dhe tha se afrikano-amerikanët nuk mund të konsideroheshin qytetarë.

Statuja e Taney-t do të zëvendësohet me një statujë të ish-Gjykatësit të Përgjithshëm të Gjykatës së Lartë, Thurgood Marshall, i cili ishte personi i parë afrikano-amerikan që u ul në gjykatën e lartë të Amerikës.

Është e paqartë se si do të kalojë projekt-ligji në Senat, ku votat janë të ndara 50-50 midis demokratëve dhe republikanëve. /aa