SHBA shton më shumë kompani kineze në listën e zezë për shkak të Ujgurëve

Të paktën 14 ndërmarrje kineze janë vendosur të shtohen që të premten në Listën e Entitetit mbi abuzimet e raportuara të Ujgurëve Muslimanë.

Administrata e Biden është vendosur të shtojë më shumë se 10 kompani kineze në listën e saj të zezë ekonomike që nga sot për pretendimet e shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe mbikëqyrjes së teknologjisë së lartë në Xinjiang, thanë dy burime për agjencinë e lajmeve Reuters.

Veprimi i Departamentit të Tregtisë të SHBA ndjek shtimin e pesë kompanive të tjera dhe njësive të tjera kineze në listën e zezë për akuzat për punë të detyruar në rajonin e largët perëndimor të Kinës.

Shtesat në Listën e Entitetit të Departamentit të Tregtisë janë pjesë e përpjekjeve të administratës Biden për ta mbajtur Kinën përgjegjëse për shkeljet e të drejtave të njeriut, thanë burimet.

Kina hedh poshtë akuzat për gjenocid dhe punë të detyruar në Xinjiang dhe thotë se politikat e saj janë të nevojshme për të zhdukur separatistët dhe ekstremistët fetarë, të cilët komplotuan sulme dhe nxitën tensionin midis Ujgurëve etnikë kryesisht myslimanë dhe ata Han që janë grupi më i madh etnik i Kinës.

Ambasada kineze në Uashington nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës për koment.
Një nga burimet tha se departamenti ka në plan të shtojë 14 kompani kineze në Listën e Entitetit për abuzime të raportuara në Xinjiang.

Identitetet e kompanive që shtohen nuk diheshin menjëherë. Disa kompani nga vendet e tjera janë vendosur gjithashtu të shtohen në listën e zezë të departamentit këtë të premte.

Shtëpia e Bardhë nuk pranoi të komentojë, ndërsa Departamenti i Tregtisë nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës për koment. /mesazhi.com