Studim: Truri i adoleshentëve u plak më shpejt gjatë vitit të parë të pandemisë

Truri i adoleshentëve amerikanë ka ndryshuar fizikisht gjatë pandemisë Covid-19, duke u plakur më shpejt se normalisht, thotë një studim i ri.

Pjesëmarrësit e rinj të studimit raportuan gjithashtu simptoma më të rënda të ankthit, depresionit dhe ato që shkencëtarët i quajnë probleme të brendshme – që do të thotë ndjenja trishtimi, vetëbesim i ulët, frikë dhe probleme me rregullimin e emocioneve të tyre – pas vitit të parë të pandemisë.

Dhjetëra studime kanë zbuluar se shëndeti mendor i adoleshentëve ka vuajtur gjatë pandemisë. Ata janë larguar nga shkolla, larg miqve të tyre dhe strukturave të njohura mbështetëse dhe duhej të jetonin me pasigurinë dhe frikën që erdhi me koronavirusin. Shumë prindër humbën punën. Miliona fëmijë humbën prindërit dhe gjyshërit për shkak të Covid-19.

Studimi, i botuar të enjten në revistën Biological Psychiatry: Global Open Science, është një nga të parët që shikon ndryshimet fizike në tru të shkaktuara nga stresi dhe ankthi.

Hulumtimi vjen nga një studim më i madh, në të cilin shkencëtarët po përpiqeshin të kuptonin dallimet gjinore në depresion midis adoleshentëve.

Tetë vjet më parë ata filluan me një plan për të marrë skanime MRI të 220 fëmijëve të moshës 9 deri në 13 vjeç çdo dy vjet. Ekipi kishte përfunduar dy grupe skanimesh kur pandemia ndërpreu kërkimin e tyre dhe ata nuk ishin në gjendje të fillonin përsëri skanimin deri në fund të vitit 2020. /albinfo