10 shenja të shqetësimeve në zemër që nuk duhet t’i injoroni

Ekspertët paralajmërojnë 10 shenja që nuk duhet t’i injorojmë kurrë pasi mund të shqetësojnë shëndetin tonë të zemrës.

Nuk është e lehtë shumë herë të identifikojmë kur zemra jonë dërgon shenja paralajmëruese se mund të jemi në rrezik dhe shpesh ne i shpërfillim edhe këto simptoma që mund të jenë vendimtare në parandalimin tonë të sëmundjeve të rënda.

Ndjenja e trullosjes kur ngriheni shpejt dhe këmbët e fryra janë vetëm disa nga simptomat që nuk duhen lënë kurrë të pakontrolluara, thonë ekspertët.

Dr Ameet Bakhai, një kardiolog në Spitalin Spire Bushey në Londër, tha se njerëzit shpesh i injorojnë shenjat “derisa të jetë tepër vonë” dhe ofron disa këshilla të rëndësishme, sipas Daily Mail.

Bakhai vëren se një i rritur i shëndetshëm duhet të jetë në gjendje të vrapojë dy shkallë, të ngrihet shpejt pa ndjerë trullosje, të jetë në gjendje të mbajë frymën e tij për 20 sekonda.

Dhjetë simptomat paralajmëruese

Por kardiologu tha se shumë njerëz mendojnë se simptoma të tilla si marramendja dhe ënjtja e këmbëve për shembull shkaktohen nga diçka tjetër, kështu që shenjat e hershme të zemrës injorohen.

Ai tha se gjëra të tilla si pesha e krahut kur ushtroni, gulçimi kur ngjitni shkallët dhe rrahjet e shpeshta, ose të avashta të zemrës mund të jenë se “zemra juaj kërkon ndihmë”.

Disa simptoma, të tilla si vështirësia për t’u përkulur dhe për t’u ngritur në këmbë, mund të tregojnë se zemra jonë “nuk po përshtatet me pozicionet tona ose nuk po mban lëngun e tepërt në trup”.

Konsulenti pohon se simptoma të tjera që nuk duhen anashkaluar kurrë janë djersitja me ushtrime të lehta, të përziera me dhimbje gjoksi dhe lodhje pas zgjimit.

Çfarë tregon hulumtimi?

Por nga 2000 të rritur të anketuar, më shumë se gjysma (54%) thanë se nuk do të mendonin se këto simptoma ishin të lidhura me zemrën, pavarësisht se 50% pretendonin se i kishin përjetuar ato.

Dr Bahai, i cili këshillon Healthspan për linjën e tij të suplementeve Love Your Heart, tha: Problemet e zemrës shpesh përkeqësohen në mënyrë progresive derisa një ditë të kemi një problem më kompleks, i cili mund të ishte shmangur nëse do të kishim marrë parasysh shenjat paralajmëruese.

Ai shtoi se kujdesi për zemrat tona është “thelbësor” dhe duhet të jetë një prioritet.

Pavarësisht mungesës së vetëdijes për simptomat, 68% e të anketuarve e konsiderojnë shëndetin e zemrës si “shumë të rëndësishëm” për ta, me një rritje në 80% për ata mbi 65 vjeç.

Rob Hobson, dietolog sportiv në Healthspan, tha se kjo tregon një kontradiktë midis asaj që njerëzit thonë dhe bëjnë për shëndetin e tyre.

Ekziston një mungesë e njohurive

“Miliona njerëz e dinë se shëndeti i zemrës është jetik, megjithatë ata injorojnë shenjat paralajmëruese dhe bëjnë gjëra që nuk janë miqësore me zemrën, të tilla si ngrënia e ushqimeve të padëshiruara, pirja e duhanit dhe hulumtimet kanë treguar se njerëzit po përpiqen të bëjnë ndryshime, por ka një mungesë njohurish”, shtoi ai.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se 26% e njerëzve nuk i përshkruan simptomat si ‘serioze’, ndërsa 17% mendonin se ishin shumë të rinj për të vuajtur nga problemet e zemrës.

Dr Bahai tha: Është një keqkuptim për të ardhur keq pasi sëmundja e zemrës mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave, veçanërisht në periudhën e COVID, pasi virusi mund të sulmojë zemrën dhe mukozën e zemrës mjaft shpesh si një gjendje e quajtur mioperikarditi (inflamacion të zemrës dhe të mukozës së zemrës, perikardi)’.

Një studim i NHS i vitit 2021 zbuloi se më shumë se gjysma e njerëzve të shtruar në spital me Covid kishin dëmtime në zemër.

Dëmtimi i zemrës përfshinte inflamacion të muskujve të zemrës (miokardit), dhëmbëza ose vdekje të indeve të zemrës (infarkt), furnizim të kufizuar me gjak në zemër (ishemia) dhe kombinime të të treve, sipas studiuesve londinez.