Alarmohet Serbia, nxënësit boshnjakë mësojnë në shkollë se Kosova është shteti më i ri në Evropë

Bosnja e Hercegovina nuk e njeh shtetin e Kosovës, por në shkolla fëmijët mësojnë se bëhet fjalë për shtetin më të ri në Evropë.

Edhe pse Bosnja e Hercegovina nuk e ka njohur Kosovën si shtet i pavarur, kjo nuk i ka parandaluar autoritetet e kantoneve individuale që në shkolla t’i mësojnë fëmijët se ajo është shteti më i ri në Evropë.

Kjo ka të bëjë me kantonet me shumicën e popullsisë kroate në të cilën kurrikula kroate po zbatohet në shkolla, gjë që ka provokuar indinjatën e serbëve, fëmijët e të cilëve ndjekin këto shkolla.

Dusan Golo nga Koordinimi i Shoqatës Serbe të Mostarit, shpjegon se kohët e fundit ata mësuan se në temën e gjeografisë në pjesën që lidhet me vendet e Evropës Juglindore, ka një pjesë që flet për Kosovën si shteti më i ri evropian, transmeton “B92”, përcjell lajmi.net.

“Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në 2008 dhe prandaj është vendi më i ri evropian”, sipas librit të gjeografisë, e cila sipas mendimit të Gola është skandaloze, sepse Bosnja nuk e njohu Kosovën si shtet dhe nuk njihet as nga Serbia.

“Ne jemi të mbingarkuar me këtë sjellje të autoriteteve kantonale, sepse këto shkolla po marrin pjesë edhe fëmijët serbë. Ky është një fakt shkatërrues për ne, veçanërisht pasi nuk mund të ndikojmë në atë pjesë për të dalë nga klasa”, thotë Golo, transmeton lajmi.net. Politikanët nga Republika Srpska, të cilët u bënë thirrje autoriteteve të këtyre kantoneve, të hedhin pjesën kontestimore në lidhje me Kosovën nga libri shkollor, nuk po fshihen.

ta gjithashtu i bënë thirrje anëtarit serb të Presidencës së Bosnjës, Milorad Dodik, të reagojë në atë se ai është në marrëdhënie të mira me udhëheqësin e HDZ, Dragan Çoviq, partia e të cilit po qeveris në kantonet me shumicën kroate.

“Kjo është vetëm një vazhdimësi e politikës kroate në Bosnje ndaj serbëve, të cilët janë qytetarë të klasit të dytë në Federatë. Nuk mund të lejohet në një shtet që nuk e njeh Kosovën, fëmijët mësojnë të kundërtën. Ky është vetëm një tregues i gjendjes shogogjenike në të cilën jetojmë. Bosnja është e kapur dhe një shtet i pamundur në të cilin asgjë nuk funksionon”, thotë deputeti Nebojsha Vukanoviq.