Algjeria në zgjedhjet e para parlamentare që nga largimi i Bouteflika-s

Nën masa të rrepta sigurie për shkak të koronavirusit, sot në Algjeri ka filluar votimi për zgjedhjet e para parlamentare të vendit që nga largimi i vitit 2019 i ish-presidentit Abdelaziz Bouteflika, i cili mbajti pozitën për 20 vjet, raporton Anadolu Agency (AA).

Vendvotimet u hapën në gjithë vendin në orën 08:00 me kohën lokale (07:00 GMT) dhe do të mbyllen në orën 19:00 (18:00 GMT).

Më shumë se 24 milionë votues kanë të drejtë vote në këto zgjedhje.

Gjithsej 22.000 kandidatë janë duke garuar, duke përfshirë 10.468 nga 28 parti politike dhe 12.086 të pavarur, për të fituar vende në parlamentin me 407 anëtarë.

Në këto zgjedhje për herë të parë po zbatohet sistemi i listave të hapura për përzgjedhjen e kandidatëve sipas një ligji të ri zgjedhor të miratuar nga presidenti algjerian Abdelmadjid Tebboune.

Gjatë një vizite në Autoritetin Kombëtar të Pavarur të Zgjedhjeve të enjten, Tebboune premtoi se rezultatet zgjedhjeve do të përcaktohen nga qytetarët.

Në mars, Tebboune lëshoi ​​një dekret që bënte thirrje për zgjedhje të parakohshme parlamentare më 12 qershor, më pak se një muaj pas shpërndarjes së Asamblesë Kombëtare Popullore, dhomës së ulët të parlamentit. /aa