Astronauti i parë turk kryen eksperimentin e fundit shkencor në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor

Astronauti i parë i Turqisë në hapësirë, Alper Gezeravcı, sot bëri eksperimentin e tij të fundit nga 13 eksperimentet e parapara gjatë qëndrimi i tij dy-javor në bordin e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor, raporton Anadolu.

Eksperimenti Metabolom, me biokimistin e Universitetit të Ankarasë Emel Emregül si menaxher të projektit, synon të eksplorojë efektet negative të kushteve hapësinore në shëndetin e njeriut.

Për të frenuar këto efekte, ai ekzaminoi ndryshimet fiziologjike dhe biokimike në reagimin e gjeneve dhe metabolizmin e astronautëve që merrnin pjesë në misionet hapësinore.

Eksperimenti synon gjithashtu të ofrojë të dhëna të dobishme për kërkime të mëtejshme për ekspertët që do të punojnë në tema në kërkimin hapësinor të Turqisë, si fiziologjia gravitacionale dhe aviacioni dhe mjekësia hapësinore.

Këto të dhëna mendohet të jenë të dobishme në zhvillimin e trajtimeve të reja dhe masave parandaluese për sëmundjet në mbarë botën.

Kol. Gezeravcı, një pilot luftarak i Forcave Ajrore Turke dhe pjesë e ekuipazhit të Misionit Axiom-3, u nis më 18 janar nga Qendra Hapësinore Kennedy e NASA-s, Florida me një raketë Falcon 9 të kompanisë private hapësinore SpaceX dhe u ankorua me Hapësirën Ndërkombëtare Stacioni më 19 janar.

Ekuipazhi ishte përgjegjës për kryerjen e mbi 30 eksperimenteve shkencore, ndërsa pritet të largohet nesër nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor në një udhëtim për në Tokë që do të zgjasë 12 orë.