BE e konsideron të paligjshme politikën kolonizuese të Izraelit

Përfaqësuesi i BE-së dhe Shefat e Misioneve të BE-së në Jerusalem dhe Ramallah thanë se politika kolonizuese e Izraelit është e paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar.

Përfaqësuesit diplomatikë evropianë në Jerusalem dhe Ramallah dënuan të hënën politikën kolonizuese të Izraelit, duke thënë se zhvendosjet e detyrueshme, dëbimet, prishjet dhe konfiskimet e shtëpive” do të çojnë vetëm në “dhunë të mëtejshme dhe vuajtje njerëzore”.

Në një deklaratë të përbashkët, Përfaqësuesi i BE-së dhe Shefat e Misioneve të BE në Jerusalem dhe Ramallah thanë që më 29 qershor, autoritetet izraelite shkatërruan një dyqan palestinez në Bustan, lagje në zonën Silwan të Jeruzalemit Lindor të okupuar.

“Disa ndërtesa në lagje kanë marrë kohët e fundit urdhra të rinj për prishje. Aktualisht 20 shtëpi janë në rrezik të menjëhershëm të prishjes, ndërsa në Bustan më shumë se 1.000 palestinezë po përballen me kërcënimin e shkatërrimit të shtëpive të tyre.”

Në lagjen fqinje Batan al Hawa, 86 familje janë në faza të ndryshme të procedurave të dëbimit të nxitura nga një organizatë kolone izraelite , tha deklarata, duke shtuar se më 2 gusht, Gjykata e Lartë e Izraelit pritet të njoftojë nëse do të lejojë kërkesën e ankimit nga katër nga gjithsej 28 familje në rrezik dëbimi nga shtëpitë e tyre në lagjen Sheikh Jarrah, ku një vendim i mëparshëm për dëbimin e familjeve palestineze kishte shkaktuar tensione të reja në fillim të këtij viti.

“Autoritetet izraelite duhet të ndërpresin menjëherë këto aktivitete dhe të sigurojnë leje të përshtatshme për ndërtimin ligjor dhe zhvillimin e komuniteteve palestineze,” thuhet në deklaratë.

Deklarata përsëriti se BE “mbetet e përkushtuar për të arritur një zgjidhje me dy shtete – bazuar në parametrat e përcaktuara në Konkluzionet e Këshillit të korrikut 2014 – që plotëson nevojat e sigurisë izraelite dhe palestineze dhe aspiratat palestineze për shtet dhe sovranitet, i jep fund okupimit që filloi në 1967 dhe zgjidh të gjitha çështjet e statusit të përhershëm në mënyrë që t’i jepet fund konfliktit “.

“Ajo kundërshton fuqimisht të gjitha veprimet që minojnë qëndrueshmërinë e zgjidhjes me dy shtete dhe i nxit të dy palët të demonstrojnë, përmes politikave dhe veprimeve, një angazhim të mirëfilltë për një zgjidhje me dy shtete në mënyrë që të rindërtojnë besimin dhe të krijojnë një rrugë prapa për negociata kuptimplota , “shtoi ajo.

Palestinezët akuzojnë Izraelin për ndjekjen e politikave të shkatërrimit të shtëpive në lagjen Silwan, në jug të kompleksit të Xhamisë Al-Aqsa, në një përpjekje për të dëbuar banorët arabë dhe për t’i zëvendësuar ata me kolonët izraelitë.

Në një intervistë të fundit me Anadolu Agency, Jawad Siam, drejtori i Qendrës Wadi Hilweh, paralajmëroi se “rreth 8,000 njerëz janë në rrezik të dëbimit direkt ose indirekt nga Silwan përmes prishjes së shtëpive të tyre ose përmes projekteve të zhvendosjes”. /mesazhi.com