“Dëshirojmë mbështetjen e vendeve muslimane për t’i dhënë fund luftës në Afganistan”

Zabihullah Mujahid

Zëdhënësi i talebanëve, Zabihullah Mujahid, tha se ata veçanërisht dëshirojnë mbështetjen e vendeve muslimane për një zgjidhje politike dhe dhënien fund të luftës në Afganistan, si dhe të mbajnë marrëdhënie të mira me Turqinë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një intervistë me “TRT Arabi”, Mujahid foli për çështjen e tërheqjes së forcave të huaja nga Afganistani, punën e Aeroportit të Kabulit dhe bisedimet e paqes midis afganëve në Doha.

Ai theksoi se zgjidhja e problemeve në Afganistan është në një qeveri të gjerë islame, duke shtuar se ata duan të punojnë me vendet e tjera për të rivendosur paqen dhe sigurinë dhe për të filluar një proces rindërtimi.

Ai theksoi se ata veçanërisht duan mbështetjen e vendeve muslimane për një zgjidhje politike dhe dhënien fund të luftës në Afganistan, duke theksuar se dëshirojnë të jenë në marrëdhënie të mira edhe me Turqinë.

“Ne dëshirojmë marrëdhënie të mira me Turqinë, Turqia është vendi ynë vëllazëror, kemi shumë pika të përbashkëta të bazuara në fe. Dëshirojmë që Turqia të injorojë të kaluarën dhe të përqendrohet në të tashmen dhe të ardhmen. Pas kësaj, mund të kërkojmë dialog”, tha Mujahid.

Zëdhënësi i talebanëve tha se po shqyrtonin çdo mundësi për të sjellë paqe në Afganistan dhe rajon.

Ai theksoi se afganët janë përgjegjës për sigurinë e Aeroportit të Kabulit, misioneve diplomatike dhe ambasadave dhe se ai do të konsiderojë çdo pozicion tjetër si një ndërhyrje në punët e brendshme të shtetit.

Mujahid shtoi se shpreson që rinisja e negociatave midis afganëve në Doha, kryeqyteti i Katarit, do të japë rezultate të mira.

Konfliktet në Afganistan nuk po zbuten as në jehonën e bisedimeve të intensifikuara të paqes midis qeverisë dhe lëvizjes talebane. Bisedimet e drejtpërdrejta të paqes rifilluan në Doha, Katar, më 17 korrik.​​​​​​​ /aa