Erdoğan: Türkiye nuk do të heqë dorë nga të drejtat e saj në Egje

“Turkiye as nuk shkel të drejtat apo ligjin e askujt, as nuk lejon askënd të shkelë të sajat”, tha presidenti turk Erdoğan

Türkiye theksoi angazhimin e saj për të mos hequr dorë nga të drejtat e saj në Detin Egje dhe për të përdorur ndryshe kompetencat që burojnë nga marrëveshjet ndërkombëtare, deklaroi presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan, transmeton Anadolu Agency (AA)

“Türkiye nuk do të heqë dorë nga të drejtat e saj në Egje dhe nuk do të përmbahet nga përdorimi i kompetencave që i janë dhënë nga marrëveshjet ndërkombëtare për armatimin e ishujve kur është e nevojshme”, shkroi Erdoğan në Twitter në gjuhën angleze dhe atë greke.

“Turkiye as nuk shkel të drejtat apo ligjin e askujt, as nuk lejon askënd të shkelë të sajat”, shtoi Erdoğan.

Duke kritikuar Athinën për militarizimin e ishujve të Egjeut, të cilët kanë status joushtarak, Erdoğan tha: “Ne i lëmë komunitetit ndërkombëtar të vendosë se çfarë do të thotë të kërkosh 40.000 kilometra juridiksion detar për ishullin Meis, i cili është më pak se 2 kilometra nga territori kontinental i vendit tonë, por më shumë se 600 kilometra nga Greqia në Mesdheun Lindor”.

Për më tepër, Erdoğan lëshoi ​​një paralajmërim për Greqinë për veprimet e saj në Detin Egje, duke i bërë thirrje Athinës që “të shmangë ëndrrat, deklaratat dhe veprimet që do të çojnë në keqardhje, siç bëri një shekull më parë” – duke iu referuar Luftës së Türkiyes për Pavarësi të viteve 1919-1923, e cila i dëboi forcat greke nga Türkiye – dhe për t’i “thirrur mendjes”.

Duke u ndalur te problemet e minoritetit turk në rajonin e Thrakisë Perëndimore të Greqisë, ai shtoi: “Greqia vazhdon të ushtrojë presion mbi pakicat turke në Thrakinë perëndimore, Rodos dhe Kos, duke injoruar marrëveshjet ndërkombëtare, të drejtat universale të njeriut dhe vlerat e Bashkimit Evropian në të cilin është anëtar”.

– “Përdorimi i NATO-s si mjet”

Duke folur për përpjekjet e Greqisë për të përdorur NATO-n dhe vendet e tjera si mburojë në hapat e saj në detin Egje, presidenti turk tha: “Përfshirja e ishujve të çmilitarizuar në stërvitje të ndryshme dhe synimi për përdorimin e NATO-s dhe vendeve të palëve të treta si mjet në këtë paligjshmëri nuk është asgjë pos një përpjekje që do të ketë një fund tragjik”.

Më tej ai tha: “Si një aleat që ka paguar çmimin më të lartë brenda NATO-s, ne i kemi pritur me qetësi provokimet e Greqisë, e cila as që i është përgjigjur ftesave të delegacionit tonë ushtarak për takim në dy vitet e fundit. Megjithatë, shohim se homologu ynë keqinterpreton durimin dhe qetësinë tonë”. /aa