​Hipoglikemia: Simptoma të dhunshme shkaku i të cilave nuk zbulohet lehtë

Ndoshta ju keni turbulluar shikimin për një kohë dhe kërkoni një “katarakt senile” (pasi të keni radhën për një ekzaminim okulistik).

Keni një “gungë në fyt”, pëllëmbët po djersiten dhe “thonë se nuk është tiroidja juaj”? Ju dhemb koka, ju dridhen krahët dhe këmbët, nuk ka asnjë shenjë të dëmtimit neurologjik, sigurisht që keni bërë edhe MRI, por nuk dihet pse i keni këto simptoma.

Për të përfunduar, mjekët thonë se nuk ishte asgjë për ju, kolegët e punës dhe familjarët thonë se duhet të relaksoheni sepse punoni shumë.

Keni vënë re se disa kubikë çokollatë ose një gotë lëng “i largojnë” simptomat në mënyrë që të mund të funksiononi përsëri normalisht dhe për shkak të kërkesave të shoqërisë, askush, madje as ju, nuk u kushton vëmendje simptomave që mund të jenë. hiqet me një gotë lëng.

Dhe vetëm kur simptomat thellohen, pra kur pas konsumimit të sheqernave “mjekësore” ndihesh shumë i uritur, pra kubiku i çokollatës bëhet një çokollatë e madhe dhe çdo gjë tjetër që të vjen në dorë zhduket, ndodhin dy skenarë:

Ose ju kënaqeni me një “trajtim” të ri dhe grumbulloni peshë, gjë që më pas çon në çekuilibër hormonal, andaj shkoni në një trajtim më të detajuar të synuar te një endokrinolog/diabetolog dhe ndaloni së ngrëni për të mos shtuar peshë, kështu që mund të zgjoheni duke bërtitur në ambulancë sepse keni rënë për pak kohë, dhe në një version më të butë mund të jeni shtrirë në dysheme diku në rrugë ndërsa dikush ju derdh ujë të ëmbëlsuar mbi gojë. Në të dyja rastet, zbuloni se keni hipoglicemi.

Simptomat e hipoglikemisë:

Hipoglicemia sipas përkufizimit përfshin një sërë simptomash me origjinë nga sistemi nervor qendror:

konfuzion,

dridhje, djersitje e pëllëmbëve,

nervozizëm,

dekoncentrimi,

ndjenja e urisë me përqendrim të matur të glukozës

Sidoqoftë, pragu i tolerancës në secilin person nuk është identik dhe e njëjta simptomatologji mund të shfaqet te njerëzit me glikcemi më të madhe se 3.9 mmol / L dhe më të ulët se, për shembull, 5 mmol / L, që quhet pseudohipoglikemia. Përveç kësaj, hipoglikemia e përsëritur gradualisht ul pragun në të cilin shfaqen simptomat.

Te njerëzit në dukje të shëndetshëm, shkaku i hipoglikemisë mund të jetë mungesa e hormoneve (kortizolit, glukagonit dhe epinefrinës), sepse atëherë është e pamundur të sigurohet një mekanizëm i plotë mbrojtës i trupit në glikeminë më të ulët, e cila në intervalet ndërmjet vakteve është në thelb një fiziologjike. fenomen.

Nga ana tjetër, përveç medikamenteve që përdoren në trajtimin e diabetit, disa ilaçe antireumatike, ilaçe që rregullojnë rrahjet e zemrës dhe më pas anksiolitikët, qetësuesit dhe ilaçet e tjera psikogjene janë shkaktarët më të zakonshëm të hipoglikemisë. Përveç hipoglikemikëve, mekanizmi bazë i të tjerëve është se veprimi i tyre maskon simptomat e nivelit të ulët të sheqerit deri në vlera kritike.

Konsumimi i alkoolit, zakonisht te personat që pinë shumë dhe nuk hanë për një kohë të gjatë (që i varfëron karbohidratet e depozituara në mëlçi), mund të çojë në hipoglikemi të rëndë dhe si pasojë çrregullim të vetëdijes.

Te njerëzit që vuajnë nga sëmundje të rënda kronike, dështimi i zemrës ose sëmundjet e veshkave, sëmundjet inflamatore dhe septike dhe sëmundjet malinje, variacionet e glikemisë janë shkaqe të mbivendosura dhe nuk janë gjendja parësore që trajtohet, por trajtohet në mënyrë simptomatike.

Si diagnostikohet hipoglikemia?

Algoritmi i zakonshëm diagnostikues për hipoglikeminë fillon me një intervistë klasike mjekësore dhe një ekzaminim fizik me diagnostikim laboratorik; e cila drejton kërkimet e mëtejshme për shkakun e hipoglikemisë. Kur këto metoda përjashtojnë shkaqet dytësore: hipoglikemia si pasojë e sëmundjes, duhet dalluar nëse bëhet fjalë për të ashtuquajturat. Hipoglikemia reaktive në rezistencën ndaj insulinës ose çrregullimi i punës së sinkronizuar të qelizave b të pankreasit, ose sekretimi autonom i insulinës nga tumoret. Standardi i artë i diagnozës është ende përdorimi i testit të agjërimit 72 orësh, i cili kryhet në një mjedis spitalor.

Gjatë testit lejohet marrja e lëngjeve: ujë ose çaj pa sheqer me matje të shpeshta të glikemisë. Në momentin kur subjekti zhvillon simptoma me përqendrim të matur të glikemisë.

Një version i shpejtë i këtij testi është një test i izoluar i stimulimit të glukagonit, i cili do të sigurojë një rritje joadekuate të glukozës në rastin e insulinomës me një rritje të shpejtë të insulinës, por për shkak të hipoglikemisë së zgjatur pas testit nuk është vendosur në praktikën klinike.

Nëse dyshojmë për hipoglikemi reaktive, më së shpeshti do t’i drejtohemi të ashtuquajturit test të “vaktit të përzier”: pas një agjërimi gjatë natës, subjekti ha ushqimin me të cilin ka ndjerë më shpesh simptomat e hipoglikemisë.

Mostrat e glukozës dhe insulinës merren gjatë dhe pas ngrënies si në testin e urisë dhe interpretohen në mënyrë të ngjashme me testin e urisë.