Istiyye: Qeveria palestineze po kalon kohë të vështira financiare

Kryeministri palestinez Mohammed Istiyye tha se qeveria po kalon situatën më të vështirë financiare të kohëve të fundit.

Sipas një deklarate me shkrim nga zyra e kryeministrit, Istiyye i bëri një vlerësim situatës së fundit financiare në fjalën e tij të mbajtur në fillim të një seance të jashtëzakonshme të organizuar nga qeveria në ndërtesën e Këshillit të Ministrave në Ramallah.

Ai tha se sesioni i jashtëzakonshëm u mbajt për të diskutuar kushtet e vështira financiare dhe mënyrat që administrata të përmbushë detyrimet e saj deri në fund të këtij viti, nën hijen e sfidave me të cilat përballet autoriteti palestinez.

Kryeministri raportoi se Këshilli i Ministrave diskutoi pasqyrimet e dështimit të Autoritetit Palestinez për të marrë ndonjë ndihmë financiare nga vendet simotra arabe në dy vitet e fundit (2020-2021).

Duke vënë në dukje se në thesar këtë vit ka arritur vetëm 10 për qind e ndihmave, Istiyye theksoi se kjo do të reflektohet në shpenzimet operative të autoritetit.

“Ne po kalojmë situatën më të vështirë financiare në kohët e fundit,” tha ai, duke vënë në dukje se legjislacioni i Kongresit Amerikan e pengon administratën e Uashingtonit të ndihmojë drejtpërdrejt Palestinën, pavarësisht se Shtetet e Bashkuara rifilluan me disa ndihma për Agjencinë e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën e Refugjatëve Palestinezë (UNRWA).

Ai tha se ata do të marrin pjesë në takimin e vendeve donatore të javës së ardhshme në Oslo dhe do t’u kërkojnë vendeve miqësore që të bëjnë presion ndaj Izraelit që të ndalojë shkurtimin e fondeve të taksave palestineze dhe të rrisë ndihmën e tyre në mënyrë që të përmbushë detyrimet e tij.

Kryeministri Istiyye gjithashtu shtoi se ulja e mbështetjes ndërkombëtare me shkurtimin e fondeve tatimore të Izraelit erdhi me pasoja ekonomike të shkaktuara nga epidemia e llojit të ri të koronavirusit (Covid-19). /trt