Italia: Nuk do të lejojmë zbarkimin e anijeve me emigrantë

Italia kërcënoi se do të ndalojë anijet e vendeve të tjera që të zbarkojnë emigrantë në portet e saj.

Kërcënimi nga Roma vjen ndërsa i dërguari Italian në BE Maurizio Macri, paralajmëroi bllokun se situata në Itali ishte bërë e papërballueshme.

Më herët, kryeministri italian Paolo Gentioloni tha se vendet e tjera europiane kanë kthyer kokën në krahun tjetër duke braktisur Italinë.

Vetëm gjatë katër ditëve të fundit, besohet se rreth 10 000 njerëz kanë tentuar të shkojnë në Europë nga Afrika e Veriut. Në Itali, gjatë këtij viti kanë mbërritur më shumë se 73 000 emigrantë, një rritje prej 14% nga e njëjta periudhe e nje vitit më parë.

Roja Bregdetare italiane udhëheq operacionet e shpëtimit, por shumica e anijeve në Mesdhe drejtohen nga organizata jo qeveritare dhe i përkasin vendeve të tjera, përfshirë vende të BE-së si Gjermania dhe Malta. Por Italia ka mbërritur në pikën e ngopjes dhe nuk mund të pranojë me emigrantë.