Izraeli refuzon të rihapë kalimin Rafah, 20,000 pacientë presin trajtim

Izraeli ka vrarë të paktën 35.903 palestinezë – duke përfshirë foshnja, fëmijë dhe gra – dhe ka plagosur 80.420 në luftën e tij 232-ditore në Gaza.

Mbi 20,000 pacientë presin hapjen e kalimit Rafah për t’u larguar nga Gaza për trajtim, tha Ministria e Shëndetësisë në enklavën e rrethuar palestineze.

Në një deklaratë, zëdhënësi i ministrisë Ashraf Al-Qudra tha se “që kur Izraeli ripushtoi kalimin Rafah, asnjë pacient nuk ka mundur të largohet nga Rripi i Gazës”, duke vënë në dukje se “edhe ata që janë jashtë nuk mund të kthehen në atdheun e tyre”.

“Më shumë se 20,000 pacientë që vuajnë nga kanceri, sëmundjet e zemrës dhe të gjakut presin hapjen e vendkalimit në kushte çnjerëzore për shkak të okupimit, rrethimit dhe luftës së shfarosjes të imponuar ndaj civilëve në Gaza”.

Zyrtari e quajti atë “një krim lufte dhe një shkelje të hapur të të drejtave shëndetësore të pacientëve të përcaktuara në të drejtën ndërkombëtare humanitare”.