Jo makina por biçikleta, pandemia dyfishon numrin tyre në Europë

Hyrja e shteteve evropiane në Izolim të plotë marsin e kaluar bëri që njerëzit të fillojnë të ecin me këmbë ose me biçikletë për të ruajtur distancimin social dhe për të zvogëluar ndotjen e ajrit. Tanimë edhe pse një pjesë e madhe e vendeve kanë lehtësuar masat kufizuese, qytetarët vazhdojnë të përdorin biçikletat.

Sipas Federatës Evropiane të Çiklistëve (ECF), qytetet evropiane shpenzuan 1 miliardë euro në vitin 2020, duke krijuar të paktën 1,000 km korsi biçikletash, masa qetësuese të trafikut dhe rrugë pa makina.
Pandemia zbuloi një kërkesë të fshehtë për përmirësimin e infrastrukturës për biçikleta dhe ofroi një shans për të “ndërtuar më mirë” dhe shumë qytete kanë përshpejtuar planet për ta bërë këtë.

Në Barcelonë gjatë pandemisë, përdorimi i transportit publik ra me 50% dhe përdorimi i makinës private me 10%. Në një qytet ku shumë njerëz kanë vetura që më parë i përdornin vetëm gjatë fundjavave, kjo ishte një katastrofë e mbingarkesës që pritej të ndodhte. Zyrtarët e Barcelonës po përshpejtojnë ndërtimin e 100 miljeve të rrugëve të reja të biçikletave, duke e çuar në 190 milje deri në vitin 2024.

Programi Strade Aperte në Milano u lançua në Prill të vitit 2020 me 22 milje korsi të reja dhe zona me përparësi për këmbësorët. MilanO tani ka zgjeruar Strade Aperte në 42 milje dhe po synon të arrijë në 62 milje deri në këtë verë.

Në Paris, rrugët e dominuara dikur nga makinat janë të mbushura me biçikleta. Që nga pranvera e vitit 2020, çiklizmi vlerësohet të jetë rritur me 70%. Përqindja e grave që përdorin biçikletat është rritur ndjeshëm dhe një studim i fundit zbuloi se 62% e banorëve dëshironin që korsitë e përkohshme të bëheshin të përhershme.

Lisbona ka dyfishuar rrjetin e saj të çiklizmit nga 65 milje në 124 milje këtë vit, duke filluar me korsitë pop-up për të krijuar rrugë të reja të mbrojtura.

E përbashkëta me Barcelonën, është se të dyja qytetet i kanë përfshirë këto në listën e planeve afatgjatë për të rritur ecjen dhe çiklizmin, për të trajtuar ndotjen e ajrit.

Në një studim që përfshin 21 qytete evropiane, 64% e të anketuarve thanë se nuk dëshironin të ktheheshin në nivelet e ndotjes së ajrit para-Covid, të cilat janë të larta në shumë qytete. ¾ e tyre ishin të gatshëm të rialokonin hapësirën publike nga makinat në udhëtime aktive për ta arritur këtë, ndërsa 21% thanë se kishin në plan të ecnin më shumë me biçikleta pas bllokimit, dhe 35% planifikuan të ecnin më shumë.

Një 13 milje fillestare e korsive të ciklit pop-up u instaluan në verën e vitit 2020 për të mbyllur vrimat në rrjetin e ciklit dhe për të inkurajuar njerëzit që shmangin transportin publik për të biçikletuar dhe katër milje të tjera po shtohen. Përdorimi i ciklit tani është rritur në 10% mbi nivelet para-pandemisë.

Evropa tanimë synon që të përdorë mësimet e marra nga pandemia dhe t’i përdorë ato në planin afatgjatë dhe nxitja e çiklizmit mbetet një nga pikat qendrore të planit të tyre. /shqiptarja