Këto zakone të përditshme dobësojnë kockat tuaja, ja se çfarë duhet të bëni

Pas të 30-tave, prodhimi i kockave të reja ngadalësohet dhe trupi ynë fillon të humbasë masën kockore. Disa zakone në jetën tonë të përditshme mund të na bëjnë të humbasim masën kockore më shpejt se njerëzit e tjerë, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të kockave si osteoporoza.

Konsumimi i tepërt i kripës

Sipas shumë studimeve, marrja e lartë e kripës mund të ulë nivelin e kalciumit në trupin e njeriut. Gjatë kohës që trupi nxjerr natrium, merr me vete edhe kalcium. Njerëzit që hanë më shumë kripë në dietën e tyre të përditshme kanë një rrezik më të lartë të dobësimit të kockave.

Qëndrimi brenda gjithë ditën

Në stilin e jetës së sotme, njerëzit priren të qëndrojnë në zonat e tyre të rehatisë brenda shtëpive të tyre – një arsye e fortë për humbjen e masës kockore në moshë të re. Qëndrimi fizikisht aktiv siguron që të mbani kockat tuaja të forta. Ushtrime të thjeshta si ecja, joga dhe aktivitete të tjera mund t’ju mbajnë fizikisht aktivë dhe kockat tuaja të forta.

Gjumi i pamjaftueshëm

Një sasi e mjaftueshme e gjumit është shumë e rëndësishme që trupi i njeriut të pushojë dhe të qetësohet. Mungesa e gjumit ul densitetin e kockave. Një trup mesatar i njeriut ka nevojë për 7-9 orë gjumë çdo ditë për të funksionuar siç duhet. Gjumi vonë natën nuk është gjithashtu një praktikë e mirë.

Qëndrimi i keq i trupit

Çdo ditë, mënyra se si ulemi dhe qëndrojmë në këmbë ka shumë rëndësi kur bëhet fjalë për qëndrimin e trupit. Qëndrimi i dobët shkakton tendosje të muskujve dhe zhvendosje të shtyllës kurrizore, e cila është shkaku i dobësisë së kockave. Gjithmonë uluni drejt, mbani pajisjet elektronike në nivelin e syve dhe mbani gjithmonë këmbët fort në tokë.

Pirja e duhanit

Pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin në çdo aspekt. Nuk është e keqe vetëm për mushkëritë tuaja, por edhe për kockat tuaja. Krijon një rrezik të lartë për fraktura të kockave dhe osteoporozë.