Kina i vendos gjobë 2.7 mld dollarë gjigantit ‘Alibaba’

Jack Ma

Autoritetet kineze kanë gjobitur grupin Alibaba me 2.75 miliardë dollarë, për shkelje të rregullave kundër monopolit dhe për abuzim me pozicionin dominant, duke shënuar kështu gjobën më të lartë të vendosur ndonjëherë në vend.

Gjoba, e barabartë me rreth 4 për qind e të ardhurave të Alibaba për vitin 2019 vjen në kuadër të një ofensive të paprecedent të qeverisë kineze ndaj konglomerateve të teknologjisë, që në muajt e fundit ka dëmtuar aksionet e tyre në bursa.

Perandoria miliardere e themeluar nga Jack Ma ka qenë nën presion të fortë pas kritikave të bëra prej tij në adresë të sistemit rregullator kinez tetorin e kaluar.

Ndërsa në dhjetor, Administrata Shtetërore Kineze për Kontrollin e Tregut njoftoi se kishte nisur një hetim mbi kompaninë. Kjo erdhi pasi autoritetet penguan një ofertë fillestare prej 37 miliardë dollarësh nga Ant Group, krahu i internetit të Alibaba.

Por ndërsa gjoba e sjell kompaninë e Jack Ma një hap larg zgjidhjes së problemeve, Ant Group do t’i duhet të bjerë dakord me një riorganizim të udhëhequr nga shteti kinez, që pritet të shkurtojë ndjeshëm vlerën e saj dhe të marrë nën kontroll disa nga bizneset e kompanisë. /euronews