Kryeministrja e Italisë në samitin e G7: “Italia është një mike e Iz’raelit”

Në samitin e G7, kryeministrja italiane Giorgia Meloni theksoi qëndrimin mbështetës të Italisë ndaj Izraelit. Komunikata përfundimtare e samitit mbështeti një armëpushim në Gaza të propozuar nga presidenti amerikan Joe Biden dhe i kërkoi Izraelit të respektonte ligjin ndërkombëtar, veçanërisht duke shmangur një ofensivë në Rafah. Megjithatë, ajo u përmbajt nga dënimi i veprimeve të Izraelit, të cilat janë nën hetim nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në një çështje gjenocidi të paraqitur nga Afrika e Jugut.

Kur u pyet për dënimin e mundshëm të Izraelit ose vendosjen e sanksioneve, Meloni shmangu një përgjigje të drejtpërdrejtë. Ajo përsëriti miqësinë e Italisë me Izraelin dhe nënvizoi rëndësinë e punës drejt paqes, duke njohur të drejtën e palestinezëve për shtetësi, duke afirmuar të drejtën e Izraelit për siguri.