Kush ia shet armët Mianmarit? (Foto)

Ushtria e Mianmarit ka krijuar shtetin kur e ka fituar pavarësinë nga britanikët në vitin 1948.

Për më shumë se gjysmë shekulli, ushtria qeverisi me grusht të hekurt. Që nga fillimi i viteve 1990, Mianmari iu u nënshtrua embargos dhe sanksioneve të ndryshme nga Bashkimi Evropian dhe SHBA.

Në vitin 2012, kur vendi pësoi një të ashtuquajtur “tranzicion demokratik”, disa nga këto sanksione u lehtësuan, megjithëse embargo r armëve është ende në fuqi.

Grafiku vijues tregon se cilat vende i kanë siguruar armatim Mianmarit që nga viti 1990. Ato vende janë Kina, Rusia, India, Serbia, Bullgaria, Polonia, Gjermania, Zvicra, Korea Veriore, Izraeli dhe Ukraina. Shumica e avionëve luftarakë të Myanmarit, automjeteve të blinduara, armë dhe anije detare vijnë nga Kina, ndërsa Rusia është ofruesi kryesor i raketave sipërfaqësore në ajër. /MESAZHI/

Myanmar arms import