Meksika kërkon t’i bashkohet çështjes së GJND-së së Afrikës së Jugut kundër Izraelit

Andres Manuel Lopez Obrador

Meksika po kërkon t’i bashkohet një rasti të iniciuar nga Afrika e Jugut kundër Izraelit për shkelje të supozuara të Konventës së Kombeve të Bashkuara për gjenocidin gjatë luftës së saj në Gaza, sipas një deklarate të publikuar nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ).

Meksika thirri nenin 63 të Statutit të Gjykatës, i cili u jep vendeve të ndryshme nga ato të interesuara në çështje të drejtën për të ndërhyrë në proces, thuhet në deklaratën e gjykatës. “Nëse ata e bëjnë këtë, interpretimi i dhënë nga vendimi i gjykatës do të jetë po aq i detyrueshëm për ta,” tha ai.

Presidenti meksikan Andrés Manuel López Obrador tha se “gjëja më e rëndësishme është arritja e paqes, ky është pozicioni i Meksikës”.

“Ne duam që lufta të ndalet dhe mendojmë se OKB-ja duhet të punojë më shumë për këtë”, tha presidenti të mërkurën gjatë një konference për shtyp kur u pyet për rastin kundër Izraelit në gjykatën e lartë të OKB-së.

Autoriteti Palestinez mirëpriti kërkesën e Meksikës, duke thënë se ajo tregon “një angazhim të palëkundur ndaj drejtësisë dhe sundimit ndërkombëtar të ligjit, duke nënvizuar solidaritetin e rrënjosur thellë dhe miqësinë historike midis kombeve tona”.

Kolumbia dhe Libia paraqitën të njëjtën kërkesë më 5 prill dhe 10 maj. /abcnews