OBSH: Javën e kaluar bota regjistroi numrin më të lartë të rasteve COVID-19

Nga arkiva

Organizatës Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka bërë të ditur se javën e kaluar është regjistruar numri më i lartë i rasteve të koronavirusit të ri (COVID-19) që nga shpërthimi i pandemisë dhe se 46 për qind e rasteve të raportuara ishin nga rajoni evropian, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Nuk ka dyshim se tani rajoni evropian është epiqendra e sëmundjes”, tha Mike Ryan, drejtor i programit të OBSH-së për reagim ndaj emergjencave, në një fjalim në selinë qendrore të trupit shëndetësor botëror.

Zyrtari i OBSH-së theksoi se zona evropiane e prekur nga virusi shtrihet nga qyteti rus Vladivostok në lindje deri në kryeqytetin Reykjavik të Islandës në perëndim. Ai shtoi se kjo është një zonë konceptuale e ndikimit më e gjerë se Bashkimi Evropian (BE).

“Tani për tani, në Evropë jemi shumë mbrapa këtij virusi, kështu që për tejkalimin e tij do të duhen disa përshpejtime serioze për atë që po bëjmë dhe ndoshta do të nevojitet një natyrë shumë më gjithëpërfshirëse e masave për të kapur dhe tejkaluar virusin. Kjo mund të kërkojë sakrifica të mëtejshme për shumë njerëz përsa i përket jetës personale”, tha Ryan.

Ai shpjegoi se ka shumë lëvizje të lirë dhe për këtë arsye mund të kërkohet mbyllja dhe kufizimi i lëvizjes, si dhe detyrimi për të qëndruar në shtëpi për të tejkaluar fazën aktuale të pandemisë globale.

Më herët, edhe drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Ghebreyesus, konfirmoi se java e kaluar pa numrin më të lartë të rasteve COVID-19.

“Shumë vende në hemisferën veriore po shohin një rritje shqetësuese të rasteve dhe shtrimeve në spital. Edhe njësitë e kujdesit intensiv po mbushin kapacitetin në disa vende, veçanërisht në Evropë dhe në Amerikën e Veriut”, tha Tedros.

Ai theksoi se bota duhet të bëjë gjithçka për të mbrojtur punonjësit shëndetësor dhe sipas tij mënyra më e mirë për ta bërë këtë është që secili person të marrë të gjitha masat paraprake për të reduktuar rrezikun e transmetimit për veten dhe të tjerët.

“Askush nuk dëshiron më shumë të ashqutuajtura bllokime. Por nëse duam t’i shmangim ato, të gjithë duhet të luajmë rolin tonë”, tha Tedros.

Ai tha se lufta kundër pandemisë është punë e të gjithëve, pasi siç theksoi ai, nuk mund të kemi rimëkëmbjen ekonomike siç e duam dhe të jetojmë jetën ashtu si para pandemisë.

“Ne mund t’i mbajmë fëmijët në shkollë. Ne mund t’i mbajmë bizneset të hapura. Ne mund të ruajmë jetën dhe jetesën. Ne mund ta bëjmë atë. Por të gjithë duhet të bëjmë shkëmbime, kompromise dhe sakrifica”, tha shefi i OKB-së.

Ai tha se kur udhëheqësit veprojnë shpejt dhe me kujdes, virusi mund të shtypet.

“Por atje ku ka pasur ndarje politike në nivel kombëtar, ku ka pasur mosrespektim të hapur për shkencën dhe profesionistët e shëndetit, konfuzioni është përhapur dhe rastet dhe vdekjet janë rritur”, tha Tedros.

Sipas Universitetit John Hopkins me qendër në SHBA, bota ka regjistruar 43.23 milionë raste të virusit dhe 1.156,212 vdekje.

SHBA është vendi më i prekur me 8.661.917 raste dhe 225.379 vdekje.