OKB diskuton krijimin e ‘institucionit të ri ndërkombëtar’ pasi 100,000 sirianë mbeten ende të zhdukur

Shefi i OKB-së i kërkoi Asamblesë së Përgjithshme prej 193 anëtarësh të krijojë një institucion të ri ndërkombëtar të martën për të sqaruar fatin dhe vendndodhjen e 100,000 sirianëve të zhdukur.

Antonio Guterres tha se sirianët meritojnë të dinë të vërtetën për fatin e të dashurve të tyre.

“Drejtësia e kërkon – paqja dhe pajtimi varen prej saj”, tha Guterres në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së.

Rreth 100,000 janë zhdukur që nga fillimi i luftës civile në vend në vitin 2011, kur protestat antiqeveritare u shtypën brutalisht nga regjimi i Asadit gjatë Pranverës Arabe.

“Njerëzit në çdo pjesë të vendit dhe në të gjitha ndarjet kanë të dashur që janë të zhdukur, duke përfshirë anëtarët e familjes që u zhdukën me forcë, u rrëmbyen, u torturuan dhe u ndaluan në mënyrë arbitrare”, tha Guterres.

“Ne duhet të punojmë për të zgjidhur këtë situatë thellësisht të dhimbshme me vendosmëri dhe urgjencë.”

Shefi i OKB-së për të drejtat e njeriut Volker Turk tha se konflikti, tashmë në vitin e tij të 13-të, ishte një tragjedi e të drejtave të njeriut. /mesazhi