Presidenti turk zotohet të prezantojë kushtetutën e re ‘civile’

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan premtoi të mërkurën se do të prezantojë një kushtetutë të re “civile”.

“Ne do të punojmë së bashku për të sjellë një kushtetutë civile në Turqi,” tha Erdogan pas një takimi të kabinetit, i cili zgjati më shumë se tetë orë, në kryeqytetin Ankara.

“Ne duam të ndjekim udhëtimin tonë në shekullin e dytë të republikës sonë nën drejtimin e një kushtetute civile, liberale, gjithëpërfshirëse që do të përqafohet nga të gjitha segmentet,” theksoi ai, duke nënvizuar rëndësinë e lënies pas Kushtetutës aktuale të formuar nga ushtria puçiste pas grushtit të shtetit të vitit 1980.

Erdogan gjithashtu përshëndeti sistemin presidencial, duke thënë: “Kombi ynë hodhi poshtë propozimet për t’u kthyer në sistemin e vjetër me vullnetin e tij në zgjedhjet e 14 majit dhe 28 majit. Diskutimet për sistemin parlamentar u mbyllën për një kohë të pacaktuar”.

Turqia miratoi sistemin e saj ekzekutiv presidencial të qeverisjes në vitin 2017 pas një referendumi publik dhe e vuri në praktikë një vit më vonë.

Zyrtarët turq kanë shpallur përfitimet e sistemit të ri, duke thënë se ai eliminon joefikasitetin dhe mundëson punën më të qetë të administratës.