Qytet ëndrrash! 8 arsye përse duhet vizituar Hamburgu

Shumë magazina

Në 1888, perandori gjerman Wilhelm II hapi “Speicherstadt” (distrikti i magazinave). Hamburgu ishte krijuar tashmë si një port i lirë, ku magazinimi dhe transferimi i mallrave ishte pa taksa. Si rezultat, ai u bë një nga zonat më të mëdha të magazinimit në botë. Speicherstadt iu dha statusi i Trashëgimisë Botërore nga UNESCO në 2015.

Parku “Bota e çudirave në miniaturë”

Në distriktin Speicherstadt, ju mund të gjeni gjithashtu “Miniature Wonderland”, modeli më i madh i sistemit hekurudhor në botë. Këtu, vizitorët mund të udhëtojnë nga Hamburgu në Patagoni në miniaturë. 1,166 trena udhëtojnë në 16,491 metra shina në një sipërfaqe prej më shumë se 1,600 metra katrorë. Madje ka aeroplanë që ngjiten dhe ulen, dhe anije turistike që udhëtojnë në ujë.

Gjithçka që sheh syri

Hamburgu po ripërcakton veten me HafenCity, projektin më të madh të rigjenerimit urban në Evropë. Kur të përfundojë në vitin 2025, kompleksi do të jetë shtëpia e 10,000 njerëzve.Nga pikëpamja në Baakenhafen, zhvillimi mund të vërehet në një panoramë 360 gradë.

Dizajni i kullës së çelikut portokalli u frymëzua nga vinçat e dokut dhe u konceptua për të ofruar pamjen panoramike të një periskopi detar.

Michel

Kisha baroke e Shën Mëhillit, e njohur në gjuhën e folur si “Michel”, ofron një tjetër pamje perfekte të qytetit. Kisha është një ndërtesë historike dhe gjithashtu mund të eksplorohet duke përdorur një aplikacion. Pika të spikatura si kulla ose dhomë të nëndheshme janë pajisur me transmetues që reagojnë ndaj aplikacionit dhe japin informacion.

Pjesa nën tokë

Tuneli i Vjetër i Elbës ishte tuneli i parë i lumit në Evropën kontinentale. Reduktoi kohën e udhëtimit nga qyteti në kantieret detare në brigjet jugore të lumit Elbë. Që nga viti 1911, ashensorët i kanë çuar këmbësorët, makinat dhe çiklistët deri në fund, ku shkojnë dy tunele 426 metra të gjatë. Për këmbësorët dhe çiklistët, nuk kushton asgjë për t’u përdorur – përveç “çmimit” të kapërcimit të frikës së tyre.

Kënga e mjellmës

Në Hamburg, lajmëtarët e pranverës janë vetë mjellmat e qytetit, qindra prej tyre. Këshilli i qytetit krenohet me një “zyrë mjellmash” të quajtur “Schwanenwesen- i vetmi autoritet global që punëson një “baba mjellmë”, ai mbikëqyr kthimin e zogjve të bardhë pas dimrit. Duke marrë pronësinë e mjellmave, normalisht një privilegj ekskluziv i mbretërve, Hamburgu dëshmoi pavarësinë e tij si një qytet i lirë i lidhjes Hanseatike.

Magjia buzë lumit

Varkat lundrojnë natë e ditë në lumin Elbë për në port. Boritë e tyre të mjegullës dhe zhurma e pulëbardhave krijojnë kolonën zanore për çdo vrapim herët në mëngjes në rërën e zbehtë të bregut. Porti i Hamburgut është 70 milje detare larg nga deti i hapur. Ky plazh popullor me rërë përgjatë Elbës ndodhet në Ovelgönne në distriktin Othmarschen.