Rreziku më i madh i teknologjisë për njerëzit, sipas Tim Cook nga Apple

Tim Cook, 57 vjeç, dha një fjalim mbi rëndësinë e privatësisë – dhe se si të dhënat tona mund të jenë duke u përdorur kundër nesh – në një konferencë në Bruksel javën e kaluar.

Dhe paralajmërimet e tij – në kohën e skandaleve të njohur të të dhënave si Facebook-Cambridge Analytica – janë shumë, shumë të qarta.

“Platformat dhe algoritmet që premtonin të përmirësojnë jetën tonë mund të lartësojnë tendencat tona më të këqija njerëzore,” tha Cook. “Aktorët mashtrues dhe madje edhe qeveritë kanë përfituar nga besimi i përdoruesit për të thelluar ndarjet, nxitur dhunën, dhe madje edhe të dëmtojnë ndjenjën tonë të përbashkët të asaj që është e vërtetë dhe e asaj që është e gënjeshtër.

“Informacioni ynë, nga përditshmëria në thellësisht personale, po armatoset kundër nesh me efikasitet ushtarak.”

Cook, i cili në vitin 2014 u bë shefi i parë ekzekutiv i një kompanije në listën Fortune 500 për të dalë publikisht si homoseksual, vazhdoi: “Çdo ditë, miliarda dollarë ndryshojnë duart dhe vendimet e panumërta bëhen në bazë të pëlqimeve dhe mos-pëlqimeve tona, miqtë tanë, familjet, marrëdhëniet dhe bisedat tona, dëshirat dhe frikërat tona, shpresat dhe ëndrrat tona.”

“Këto mbetje të të dhënave, secila pamjaftueshmërisht e dëmshme në vetvete, janë mbledhur, sintetizuar, tregtuar dhe shitur me kujdes.

“Duke shkuar në ekstremin e tij, ky proces krijon një profil të qëndrueshëm dixhital dhe i lejon kompanitë të ju njohin më mirë se ju mund ta njihni veten. Profili juaj pastaj drejtohet përmes algoritmeve që mund të shërbejnë përmbajtje gjithnjë e më ekstreme.”

“Ne nuk duhet të mbyllim sytë për pasojat. Kjo është spiunazh. Dhe këto rezerva të të dhënave personale shërbejnë vetëm për të pasuruar kompanitë që i mbledhin ato. ”

Ju mund të argumentoni se është ironike që CEO i Apple, i cili ka asete të përgjithshme me vlerë 375 miliardë dollarë, po paralajmëron për kompanitë që pasurojnë veten e tyre, por është së paku një hap i mirë i parë që të ketë një figurë të tillë të profilit të lartë të teknologjisë që hedh vështrimin në privatësinë e konsumatorit.