Sekretari Ban Ki-mun me porosi të shumta për udhëheqësit kosovarë

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki-mun në raportin e fundit tremujor mbi punën e UNMIK-ut, ka theksuar se autoritetet e Kosovës nuk duhet të ndërmarrin ndonjë hap ose vendim që mund të pengojë përparimin në dialogun ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, të ndërmjetësuar nga BE-ja.

Raporti ky i cili mbulon periudhën nga 16 korrik deri më 15 tetor 2016. Ban Ki-mun, ka vlerësuar se në këtë periudhë të tensioneve politike në qendër të kontestit është çështja e demarkacionit me Malin e Zi dhe miratimi i Ligjit për Trepçën.

Ky raport, vuri në dukje, krijimin e tensioneve shtesë ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, ndërkohë që zbatimi i marrëveshjeve të arritura në kuadër të dialogut të Brukselit ka qenë i ngadalshëm.

“Në lidhje me miratimin e ligjeve për çështjet që janë të ndjeshme për grupet e interesit, nxisin konsultim të kujdesshëm për dialog, me një fokus të veçantë për të siguruar që komunitetet pakicë të marrin pjesë në vendimet që ndodhin në jetën e tyre”, ka thënë Ban Ki-mun, shkruan Indeksonline.

Sekretari i Përgjithshëm në largim, mirëpret siç tha ai, përparimin e rëndësishëm në normalizimin e marrëdhënieve në mes Prishtinës dhe Beogradit përmes dialogut nën ombrellën e BE-së, por gjithashtu ka shprehur shqetësimin në lidhje me zbatimin vonesë të disa marrëveshjeve të rëndësishme.

“Siç thonë udhëheqësit e të dyja palëve, nuk kanë asnjë alternativë praktike ndaj dialogut për normalizimin e marrëdhënieve. Unë u kërkoj atyre që janë të përfshirë në të gjitha nivelet e publikut për t’i rezistuar tundimit të pozicionimit dhe provokimit dhe që të bashkëpunojnë me njëri-tjetrin në një mënyrë të përgjegjshme, duke luftuar për një të drejtë të qëndrueshme dhe me kompromis”, ka shtuar Ban Ki-mun.

Zbatimi i marrëveshjeve në lidhje me dialogun në mes Prishtinës dhe Beogradit është ende relativisht i ngadalshëm, vlerëson Ban Ki-mun. Sipas tij të dyja palët kanë sinjalizuar dëshirën e tyre për të bërë disa përparime, duke përfshirë çështjen e krijimit të Asociacionit të Komunave Serbe duke rikujtuar emërimin e dy anëtarëve të rinj të ekipit menaxhues përgjegjës për hartimin e statutit JCC.

“Progres konkret”, është bërë në përputhje me marrëveshjen për lirinë e lëvizjes nga viti 2011, me negociata të mëtejshme mbi racionalizimin e targave para skadimit të marrëveshjes fillestare në nëntor, ka shtuar ky i fundit.

Po ashtu sekretari në largim u ka rikujtuar liderëve politikë në Prishtinë dhe Beograd se është në përgjegjësinë e tyre për të vazhduar dialogu në nivel të lartë, pa vonesë dhe me guxim e vullnet të plotë politik, i nevojshëm për të kapërcyer pengesat e mbetura dhe që të sigurojnë zbatimin e plotë të të gjitha marrëveshjeve të arritura deri më tani.

Kurse duke komentuar situatën në veri të Kosovë, është theksuar se në krahasim me periudhën në të cilën ishte raporti përkatës i mëparshëm, bashkëpunimi në mes autoriteteteve komunale në këtë pjesë të Kosovës gjendja është përmirësuar, sidomos në lidhje me financimin e komunave.

Ai gjithashtu shpreh keqardhjen për numrin ende të vogël të të kthyerve në Kosovë, duke treguar në këtë mënyrë së përpjekjet më të forta janë të nevojshme për të ndërtuar besimin ndërmjet të kthyerve dhe komuniteteve , për garanci të besueshme në sigurinë fizike, mosdiskriminimit dhe mundësive arsimore dhe ekonomike për të kthyerit, me toleranca fetare dhe respektin në lidhje me traditat.

Kur është fjala për incidentet e sigurisë, Ban Ki-mun ka shtuar se në tre muajt e fundit ishin të regjistruara 69 aksidente të tilla në tërë Kosovën që goditën pakicat, krahasuar me 94 prej tyre që janë regjistruar në periudhën në të cilët raporti kishte lidhshmëri më parë.

Sipas tij bashkëpunimi i ngushtë rajonal është parakusht vendimtar për reagimin e Ballkanit Perëndimor ndaj shumë sfidave me të cilat përballet, dhe u bën thirrje udhëheqësve në pozicionet udhëheqëse që të përqendrohen në përpjekjet e grupimeve për këtë qëllim.

Raporti vë në dukje se prioritet i UNMIK-ut mbetet nxitja e sigurisë, sigurimi dhe respektimi i të drejtave të njeriut në Kosovë dhe rajon, dhe se UNMIK-u vazhdon të bashkëpunojë në mënyrë konstruktive në mes Prishtinës dhe Beogradit, për të gjitha komunitetet në Kosovë dhe akterët rajonal dhe ndëkombëtar.

Po ashtu është theksuar se EULEX-i vazhdon praninë e tij në Kosovë, si OSBE-ja dhe KFOR-i vazhdojnë që të kryejnë rolin e vet në kuadër të Rezolutës 1244.