Shkencëtarët zbulojnë antidotën për kërpudhën më vdekjeprurëse në botë

Shkencëtarët pretendojnë se kanë gjetur një andtidot ndaj një toksinë të fuqishme që gjendet në kërpudhën më helmuese në botë, e njohur ndryshe si “kërpudha e vdekjes”.

Emri shkencor i kësaj bimë është Amanita phalloides dhe është përgjegjës për afërsisht 90% të vdekjeve të lidhura me kërpudhat në mbarë botën.

Megjithëse është e paqartë pse emri shkencor është vendosur phalloides, disa mendojnë për shkak të ngjashmërisë me bromomandarus Phallus. Në 1821, Elias Magnus Friss e përshkroi atë si Agaricus phalloides, por përfshiu të gjitha kërpudhat e bardha në përshkrimin e tij.

Toksina kryesore është një peptid i quajtur α-amanitin që çon në dështimin e mëlçisë dhe veshkave. Në vitin 2006 një familje me tre anëtarë në Poloni u helmua, duke rezultuar në një vdekje dhe dy të mbijetuarit kërkonin transplantim të mëlçisë.

Në vitin 2017, 14 persona në Kaliforni u helmuan, duke përfshirë një 18-muajshe që kishte nevojë për transplantim të mëlçisë. Mesatarisht, një person vdes çdo vit në Amerikën e Veriut nga ngrënia e tyre.

Studiuesit kinezë dhe australianë kanë zbuluar se indocianin jeshile, një ngjyrë e miratuar tani në SHBA për përdorim në imazhe mjekësore, duket se bllokon efektet toksike të α-amanitinës.

Sipas testimeve në minj, si dhe në linjat qelizore njerëzore në laborator, shkencëtarët zbuluan se indocyanine green ishte në gjendje të parandalonte dëmtimin e mëlçisë dhe veshkave të shkaktuara nga α-amanitin. Gjithashtu përmirësoi mundësinë e mbijetesës pas helmimit.

Një ekspert kërpudhash dhe shkencëtar në Kopshtin Botanik Mbretëror të Sidneit, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, tha se kërpudhat vdekjes janë “jashtëzakonisht të rrezikshme dhe toksike” dhe shpesh ngatërrohen me kërpudhat e tjera për shkak të ngjashmërive të tyre sipërfaqësore.

“Në këto faza të hershme mund të jetë mjaft e vështirë të dallohen kërpudhat. Këto dalin në rrënjët e lisit, kështu që nëse shihni diçka që është nën një lis, atëherë duhet të jeni të kujdesshëm dhe të dyshimtë,” tha ai.