Studiuesit krijojnë mjetin diagnostikues që mund të zbulojë kancerin në urinë

Studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets (MIT) kanë krijuar një mjet diagnostikimi të nanocopëzave që mund të zbulojë qelizat e kancerit në urinë.

Mjeti, i padukshëm për syrin e lirë në më pak se 100 nanometra i gjerë, gjithashtu mund të modifikohet për të punuar si një agjent imazhi për të nxjerrë në pah vendndodhjen e tumorit kanceroz të konfirmuar nga një skanim.

Sipas studiuesve, mjeti nanopjesëz, i aprovuar për përdorim nga njerëzit, mund të përfshihet në testet rutinë të urinës mjekësore për të kontrolluar gjurmët e qelizave të kancerit.

Nëse zbulohet kanceri, pacientit mund t’i jepet nanogrimca për të marrë para se t’i nënshtrohet skanimi të imazhit të tomografisë së emetimit të pozitronit (PET) për të gjetur burimin e sëmundjes.

Mjeti do të funksiononte i kombinuar me një përbërës radioaktiv të quajtur “bakër-64” që zakonisht gëlltitet, thithet ose injektohet dhe që zbulon qelizat kanceroze dhe gjurmon rrugën drejt burimit të tyre.

Instituti i shkencës dhe teknologjisë me famë botërore tha se nanogrimca në parim mund të përdoret për të zbuluar kancerin kudo në trup, përfshirë tumoret që janë përhapur nga vendndodhja e tyre kryesore, një proces i njohur si ‘metastaza’.

Profesoresha Sangeeta Bhatia, drejtuese e ekipit të projektit MIT, thotë se kjo është veçanërisht të përshtatshme për vlerësimin e përgjigjes së pacientit ndaj trajtimit dhe për monitorimin afatgjatë të tumoreve të përsëritura, veçanërisht për kancerin e zorrës së trashë, pasi studimi tregoi se nanopjesëza gjurmon përhapjen e tumoreve metastatikë në mushkëri dhe mëlçi në minj.

Zhvillimi i këtij mjeti për zbulimin e kancerit që mund të përdoret si pjesë e një testi të thjeshtë të urinës shënon një përparim në diagnostikimin e kancerit.