Të gjithë i kemi, por nuk e dimë sa të dëmshme janë: Çfarë vëmendje duhet t’i kushtoni nëse përdorni kufje?

Sot, pothuajse të gjithë ne kemi një palë kufje telefonike me anë të të cilave dëgjojmë muzikë, por edhe flasim. Megjithatë, pak njerëz e dinë se ato mund të jenë të dëmshme për shëndetin e tyre

Hulumtimet kanë treguar se kufjet e tilla janë shkaku i humbjes së dëgjimit te fëmijët dhe adoleshentët.

Dëgjimi i dëmtuar ndodh për shkak të dëmtimit të qimeve të ngopura në vesh të quajtur koklea, të cilat janë përgjegjëse për tingullin që të arrijë në trurin tonë butësisht dhe të sigurt.

Gjithashtu, tingulli i drejtpërdrejtë i lëshuar nga kufjet mund të dëmtojë daullen e veshit, transmeton Telegrafi.

Dëmtimi i dëgjimit

Nëse e rregulloni volumin në 75 për qind, dëgjimi juaj ka shumë të ngjarë të dëmtohet pas një periudhe të gjatë.

Ka raste që njerëzit kanë pasur probleme me bllokime të veshëve dhe infeksione. Shumë mjekë besojnë se akumulimi më i madh i dyllit në veshë, bllokimi dhe sëmundjet e veshit janë për shkak të përdorimit të kufjeve, kongjestioni dhe sëmundjet e veshit janë për shkak të përdorimit të kufjeve.

Jini të vëmendshëm?

Nëse dëgjoni tringëllimë në veshët ose ndonjë tingull të mbytur, ekziston mundësia që tashmë të keni dëmtuar pjesërisht dëgjimin. Në këtë rast, duhet të vizitoni një mjek për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të dëgjimit. Gjithashtu duhet të vizitoni një mjek në rast të ngjitjes së kanalit të veshit dhe akumulimit të tepërt të cerumenit.

Kufjet nuk do të jenë të rrezikshme për ju nëse ndiqni disa rregulla. Ajo që vlen për të gjitha llojet e kufjeve është t’i kushtoni vëmendje volumit. Mbajeni gjithmonë nën 60% dhe bëni një pushim të paktën çdo orë.

Ju nuk duhet të mbani asnjë lloj kufje për më shumë se 60 minuta. Kur bëhet fjalë për kufjet, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje higjienës. Nuk rekomandohet ndarja e kufjeve me të tjerët, sepse në këtë mënyrë mund të transmetoni baktere dhe infeksione.

Rekomandohet gjithashtu pastrimi i tyre rregullisht, përdorni lesh pambuku të njomur me pak alkool ose ndonjë dezinfektues.