Varianti i coronavirusit i zbuluar në Kaliforni mund të përhapet më shpejt dhe të shkaktojë sëmundje më të rëndë – sipas një studimi të ri

Të dhënat e hershme sugjerojnë që një variant i coronavirusit i zbuluar për herë të parë në Kaliforni mund të jetë më i transmetueshëm, mund të shkaktojë sëmundje më të rëndë dhe mund të ketë ndikim në efikasitetin e vaksinës.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, autorët e studimit po presin miratimin nga departamentet e shëndetit publik për botimin e një materiali paraprak, megjithëse Dr. Charles Chiu, autor i bashkë-studimit dhe profesor i mjekësisë laboratorike në Universitetin e Kalifornisë, ndau gjetjet për Fox News.

“Unë jam i shqetësuar, por nuk jam në panik për këtë”, ka thënë Chiu. “Kjo është diçka që duhet të hetohet më tej dhe unë me të vërtetë mendoj se në këtë pikë ne nuk dimë sa duhet për të rekomanduar ndonjë ndryshim në masat standarde të shëndetit publik që ne përdorim për të parandaluar infeksionin”.

Siç bëhet e ditur, ekipi sekuencoi gjenomet virale nga 2,172 mostra të hundës nga pacientët me COVID-19 nëpër 44 qarqe në Kaliforni nga 1 shtatori 2020 deri më 29 janar, megjithëse renditja ishte përqendruar në zonat kryesore metropolitane si Los Angeles, Alameda, San Francisco dhe Santa Clara.

Studimi vëren se varianti, i quajtur B.1.427 / B.1.429 ose 20C / L452R, u zbulua në 459 nga 2,172 gjenoma të mostruara, ose rreth 21%.

Rasti i parë i raportuar i variantit ndodhi në korrik në Los Angeles, megjithëse analiza e sekuencës sugjeron se ka të ngjarë të shfaqej në maj të vitit 2020.

Ky variant përfshin një mutacion unik kryesor të quajtur L452R që nuk shihet në variante të tjera shqetësuese si ato të identifikuara për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, Brazil, si dhe Afrikën Jugut, ndër mutacionet e tjera.

“Ne arritëm të sigurojmë disa prova se ky është një variant më infektues”, ka vënë në pah Chiu, duke vërejtur një rritje dyfish të përqendrimeve të virusit të pacientëve në analizën përmes hundës. “Kjo nuk dëshmon domosdoshmërisht, por sugjeron që mund të jetë më infektiv”.