Vetura e parë serike feston sot 130 vjetorin – a e dini sa kuaj/fuqi dhe sa ishte shpejtësia maksimale e Mercedesit

Rreth 1200 copë u prodhuan midis viteve 1894 dhe 1902.

Në këtë ditë të vitit 1894 u krijua Benz Motor-Velocipede. Plot 130 vjet më vonë, kjo veturë bëri daljen e saj të parë në vitin jubilar në pistën e testimit të fabrikës Mercedes në Sindelfingen.

Vendndodhja nuk u zgjodh rastësisht: sot atje po testohet përdorimi i robotëve humanoidë për prodhim dhe logjistikë, i cili është po aq inovativ sa zhvillimi dhe prodhimi i serisë së parë të kësaj veture 130 vjet më parë.

Një pikë kthese për industrinë

Departamenti i Mercedes-Benz Classic ka përgatitur makinën për ngasje sipas standardeve më të larta të origjinalitetit me ndihmën e ekspertizës së Qendrës Classic në Fellbach.

Për projekte të tilla, ata mbështeten në dokumente dhe informacione të gjera historike në arkivin Classic Mercedes-Benz. Motor-Velocipede më parë ishte ekspozuar në Muzeun Mercedes-Benz.

Benz e përshkroi performancën e automjetit në vitin 1894 si më poshtë “ky Velocipede ka një motor të aftë për të zhvilluar një kuaj e gjysmë fuqi”.

Dy vjet më vonë, katalogu deklaroi shpejtësinë maksimale, “Velocipede mund të udhëtojë rreth 20 kilometra në orë dhe të kapërcejë pjerrësi deri në 10 për qind në rrugë të mira. Kushton 2000 marka “së bashku me pajisjet dhe dritat më të mira”.

Gomat pneumatike si pajisje shtesë

Më vonë, gjithçka ndodhi me shpejtësi të madhe. Nga viti 1896 e tutje, Benz ofroi motorë dhe aksesorë më të fuqishëm.

Si një version luksoz i Motor-Velocipede, Benz Comfortable erdhi me një trup më të gjatë, një marsh të tretë opsional, mbulesa më të përpunuara të ulëse, një ndenjëse për fëmijë me fytyrë nga pas dhe një levë për nisje më të lehtë.

Pajisjet shtesë përfshinin goma pneumatike për karakteristika më të mira të drejtimit.

Automjeti u prodhua si Benz Motor-Velocipede deri në vitin 1900 dhe si Benz Comfortable deri në 1902, dhe u zhvillua vazhdimisht më tej.

Në veçanti, prodhimi i motorit vertikal me volant një litërsh të montuar horizontalisht u rrit nga 1.1 kW (1.5 hp) në Benz Vel-in e parë të 1894 në 3.3 kW (4.5 kuaj/fuqi) në versionin 1902 të Benz Comfortable.

Ishte gjithashtu vetura e parë britanike

Familja model ishte gjithashtu një sukses në eksport. Kjo tregohet në një katalog tregjuhësh në gjermanisht, anglisht dhe frëngjisht nga viti 1901.

Në Francë, Velo u reklamua si Eclair, ose rrufe.

Në 1895, Benz i dha kompanisë britanike inxhinierike “Arnold”, një licencë për të prodhuar Motor-Velocipedes. Carriage Arnold Motor ishte një nga automobilat e para britanike.