Von Cramon paralajmëron Listën Serbe të dorëzojë listën e saj zgjedhore pa vonesë

Eurodeputetja dhe raportuesja për Kosovën në Parlamentin Evropian, Viola von Cramon, i bëri thirrje Listës Serbe që të marrë pjesë në zgjedhjet lokale në Mitrovicë të Veriut ashtu siç është paraparë. Ajo po ashtu kërkoi nga autoritetet e Kosovës që të ushtrojnë fleksibilitet dhe ta nxisin këtë subjekt politik që ta dorëzojë listën e saj zgjedhore pa vonesë.

Në Twitter von Cramon e postoi një dokument, me titull “Eurodeputetët i bëjnë thirrje Listës Serbe që të marrë pjesë në zgjedhjet lokale në veri të Kosovës”.

“Na vjen shumë keq për refuzimin e #Listës Serbe për të marrë pjesë në zgjedhjet në veri të #Kosovës dhe kërkojmë që të dorëzojë listën e saj zgjedhore pa vonesë. Apel për të gjithë aktorët përkatës në Kosovë dhe Serbi për të demonstruar përkushtim ndaj Marrëveshjes së 27 Shkurtit dhe Aneksit me fjalë dhe me veprime”, shkroi mes tjerash von Cramon në postimin e saj.

Letra e plotë:

Na vjen keq shumë për refuzimin e Listës Serbe për të marrë pjesë në zgjedhjet lokale të planifikuara të mbahen në veri të Kosovës më 23 prill 2023.

Pjesëmarrja e të gjithë aktorëve relevantë në veri të jetës politike dhe institucioneve të Kosovës është kritike për normalizimin ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë.

Neni 7 i Marrëveshjes për rrugën drejt normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, i rënë dakord më 27 shkurt 2023, angazhon të dyja palët në marrëveshje që të sigurojnë një nivel të duhur të vetë-menaxhimit për komunitetin serb në Kosovë.

Refuzimi për të marrë pjesë në zgjedhjet lokale, të nevojshme për shkak të tërheqjes së Listës Serbe nga institucionet dhe të shtyrë tashmë nga data fillestare e saj, 18 dhjetor 2022, për shkak të kërcënimeve dhe akteve të dhunës, nuk e përmbush këtë zotim.

Zgjedhjet janë një mundësi kritike për njerëzit në veri të Kosovës që të ushtrojnë vetë-menaxhimin duke i ushtruar të drejtat e tyre demokratike. Refuzimi i pjesëmarrjes do t’u mohonte njerëzve në veri të Kosovës të drejtën e tyre për të zgjedhur përfaqësues që punojnë për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për komunitetet e tyre.

I bëjmë thirrje Listës Serbe që të marrë pjesë në zgjedhjet lokale siç është paraparë. Përderisa ka kaluar afati për dorëzimin e listave për zgjedhjet lokale në veri të Kosovës, kërkojmë nga autoritetet e Kosovës që të ushtrojnë fleksibilitet dhe ta nxisin Listën Sërpska që ta dorëzojë listën e saj zgjedhore pa vonesë.

U bëjmë thirrje të gjithë aktorëve relevantë në Kosovë dhe Serbi që të tregojnë përkushtim ndaj Marrëveshjes së 27 Shkurtit dhe Aneksit Zbatues të 18 Marsit me fjalë dhe veprime, të nënshkruajnë Marrëveshjen dhe Aneksin dhe të përmbahen nga çdo hap që mund të pengojë përparimin e mëtejshëm. drejt normalizimit të marrëdhënieve dypalëshe.

Viola von Cramon – Taubadel, Greens/EFA Thijs Reuten, S&D