A ju mungon një muskul në dorë: Bëni një test të thjeshtë dhe zbuloni

Fshehur në trupat tanë është shenja e evolucionit njerëzor. Jonathan Benion nga Instituti i Anatomisë së Njeriut në Salt Lake City SHBA tregon se ne nuk vërejmë një muskul të vetëm në kyçin e dorës dhe arsyeja mund të jetë se një numër i madh njerëzish nuk e kanë atë.

Benion shpjegon se shumica e njerëzve kanë 20 muskuj në parakrah dhe të gjithë na ndihmojnë të kthejmë krahun, të lëvizim kyçin e dorës, të tundim krahët dhe shumë më tepër. Sidoqoftë, disa njerëz kanë vetëm 19 muskuj, dhe atyre u mungon një që mund të zhduket nga trupat tanë përgjithmonë – tendini palmaris longus.

Supozohet se 14 për qind e popullsisë njerëzore nuk e kanë këtë muskul, megjithëse ai ndryshon në popullatat aziatike, afrikano-amerikane dhe indiane.

Si ta kontrolloni nëse e keni atë muskul apo jo?

Përkulni pak kyçin e dorës dhe prekni gishtin e vogël me gishtin e madh. Nëse tendoni në pjesën e sipërme të pjesës së brendshme të kyçit është i dukshëm, ju e keni atë. Nëse jo, ju ndoshta nuk e keni. Është gjithashtu mjaft normale që është e dukshme nga njëra anë dhe jo nga ana tjetër.

“Ky muskul mund të ndihmojë pak në përkuljen e kyçit. Zakonisht është i dukshëm përmes lëkurës, por nuk është i nevojshëm për aktivitetet e përditshme. Nëse nuk e keni këtë muskul, sërish mund t’i bëni të gjitha lëvizjet me krahë dhe kyçe, si dhe ta keni”, përfundon Benion.