Çfarë të prisni nga një vaksinë COVID nëse keni një gjendje kronike ndër vite

Njerëzit me sëmundje autoimune, të tilla si sëmundjet reumatike ose neuroinflamatore, kanë shprehur shqetësimin se vaksinat COVID-19 mund të përkeqësojnë simptomat e tyre.

Ekspertët shëndetësorë besojnë gjerësisht se përfitimet e vaksinës tejkalojnë rreziqet e një reagimi ose shpërthimi të mundshëm shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Pacientët me sëmundje autoimune mund të kenë nevojë të konsultohen në vazhdimësi me mjekun e tyre për të rregulluar kohën e barnave rreth periudhës së vaksinimit të tyre.

Kolegji Amerikan i Reumatologjisë (ACR), beson se përfitimet e vaksinës tejkalojnë rreziqet e një reagimi ose shpërthimi të mundshëm, duke marrë parasysh se si njerëzit me gjendje kronike përballen me një rrezik në rritje të një forme të rëndë të COVID-19 dhe shtrimit në spital.

ACR kohët e fundit lëshoi ​​rekomandime për pacientët me sëmundje autoimune të cilët janë të shqetësuar se si mund të reagojnë ndaj vaksinave.

Si ndikon vaksina tek njerëzit me gjendje kronike?

“Efektet anësore të vaksinës kanë të bëjnë më shumë me sistemin imunitar të një individi”, tha Dr. Ramin Ahmadi, zyrtari kryesor mjekësor për Graduate Medical Education Global LLC.

Vaksinat nuk janë testuar gjerësisht tek njerëzit me kushte autoimune, kështu që të dhënat në lidhje me sigurinë dhe efikasitetin e tyre në këtë grup janë të kufizuara.

Njerëzit të cilët janë të imunosupresuar, siç janë ata në kimioterapi ose njerëzit që kanë transplantuar palcën e eshtrave, mund të kenë një përgjigje imune më pak të fortë, në krahasim me popullatën e përgjithshme, por besohet se vaksina ende siguron mbrojtje.

Ekspertët shëndetësorë besojnë gjerësisht se përfitimet e vaksinimit tejkalojnë rreziqet, pasi njerëzit me gjendje kronike zakonisht kanë një rrezik më të lartë të një forme të rëndë të sëmundjes.

Pacientët me sëmundje reumatike autoimune dhe inflamatore përballen me një rrezik më të lartë të shtrimit në spital nga COVID-19.

Çdo person do të reagojë ndryshe ndaj vaksinave.

“Ajo që është e rëndësishme të mbani në mend është se të gjitha sëmundjet e sistemit imunitar nuk janë krijuar në mënyrë të barabartë. Disa mund të ndikojnë në zhvillimin e imunitetit të ndërmjetësuar nga vaksina, dhe disa do të përfitojnë shumë nga vaksina”, tha Dr. Ahmadi. /Gazeta Shneta/