Cila ishte marka e parë e veturave që shtoi tingull në sinjalizues të kthesave

Sinjalet e kthesës u shfaqën për herë të parë në vetura në vitin 1909, por tingulli nuk u shtua deri në vitet 1930.

Të gjithë e dimë tingullin specifik të sinjalit të kthesës, i cili është i pranishëm në çdo veturë sot. Dhe a keni pyetur ndonjëherë veten se si lindi kjo ide?

Sinjalet e kthesës u shfaqën për herë të parë në vetura në vitin 1909, por klikuesi nuk u shtua deri në vitet 1930.

Shpikësi Joseph Bell patentoi një pajisje të vogël elektronike që dërgon rrymën në sinjalet e kthesës. Pajisja u quajt kliko.

Buick ishte prodhuesi i parë i veturave që shtoi këtë teknologji të re në automjetet e tyre në vitin 1939.

Pra, çfarë po e shkaktonte atë tingull të veçantë? Energjia elektrike rrjedh përmes pajisjes, e cila përmban një suste bimetalike.

Kur ndizni sinjalizuesin, rryma dërgohet përmes sustës bimetalike dhe dy metalet brenda sustave nxehen me ritme të ndryshme, duke i detyruar ata të bëjnë këtë lëvizje – ndez llambën e sinjalit të kthesës dhe lëshon një tingull.

Automjetet më të fundit mbështeten në një sistem sinjalizues që kontrollohet plotësisht nga një çip. Nuk ka pjesë lëvizëse, që do të thotë se nuk ka susta bimetalike, por ato ende bëjnë atë tingull klikim.