FFK-ja me të hyra prej 19 milionë eurosh gjatë vitit 2023, për paga ndau 4 milionë euro

Në faqen zyrtare të Federatës së Futbollit të Kosovës nuk ka raport të auditorit dhe pasqyra financiare për vitin 2022 dhe për vitin 2023.

Raporti financiar për vitin 2023, e po ashtu të dhënat për vitin 2022, janë prezantuar për kuvendarët e FFK-së në prag të Kuvendit të Rregullt të Punës që mbahet të martën.

KOHA e ka siguruar materialin të cilin FFK-ja ua ka dërguar kuvendarëve për kuvend.

Sipas materialit, të hyrat e FFK-së gjatë vitit 2022 ishin 18 milionë e 932 mijë euro. Gjatë vitit 2023 të hyrat janë rritur në 19 milionë e 65 mijë euro.

Të hyrat më të mëdha FFK-ja i ka nga UEFA. Konfederata Evropiane ndau në vitin 2022 për FFK-në plot 15 milionë e 138 mijë euro. Ndërsa për vitin 2023, UEFA për Federatën kosovare i ndau 15 milionë e 295 mijë euro.

Rritja e të hyrave në krahasim me vitin 2021, është e dukshme. Në raportin e auditorit të publikuar nga FFK-ja për vitin 2021, shkruan se të hyrat ishin 13 milionë e 939 mijë euro.

FFK-ja në vitin e kaluar ishte mbështetur nga FIFA me 1 milion e 633 mijë euro. Gjatë vitit 2022, të hyrat nga FIFA ishin 1,2 milionë euro.

Sipas materialit, FFK-ja ka edhe burime tjera të të hyrave financiare. Për shembull, nga sponsorizimet vjet i kishte 126 mijë euro, e nga organizimi i ndeshjeve 320 mijë euro. Nga transmetuesit e ndeshjeve të Superligës dhe Ligës së Parë, FFK-ja ka pasur vjet të hyra prej mbi 1 milion euro.

702 mijë euro i pati nga “ArtMotion”, kurse në vitin 2023 figurojnë dy sponsorë për Ligën e Parë. Nga sponsori i parë, “Viva Fresh”, FFK-ja ka marrë 50 mijë euro, derisa 200 mijë euro nga “Raiffeisen Bank”.

Të hyra nga “aktivitetet e zakonshme” janë 202 mijë euro. 150 mijë euro FFK-ja i kishte subvencione nga MKRS-ja, derisa nga marketingu 184 mijë euro.

Sipas raportit financiar, FFK-ja në total pati 4 milionë e 222 mijë euro shpenzime për paga gjatë vitit 2023. Nga shpenzimet për paga, FFK-ja ka paguar 168 mijë euro për kontributet e punëtorëve.

Në vitin 2022 shpenzimet për paga ishin më të mëdha. 4 milionë e 772 mijë euro pagoi nga buxheti i saj për të punësuarit.

Ndërkohë, ndihma për klubet në vitin 203 ka qenë për 1 milionë e 796 mijë euro më pak. Në vitin 2022 ndihma për klubet ishte 2 milionë e 415 mijë euro, ndërsa në vitin 2023 vetëm 619 mijë euro.

Por janë rritur shpenzimet për akomodim në krahasim me vitin 2022. Për akomodim, FFK-ja shpenzoi vjet 1 milion e 15 mijë euro. Për udhëtime shpenzoi 757 mijë euro, kurse shpenzime për përfaqësuesen e futbollit ishin 155 mijë e 870 euro.

Shpenzimet për përfaqësim juridik i kishte 111 mijë euro, kurse shpenzime të evidentuara “për ndihmë humanitare” 183 mijë e 500 euro.

Shpenzimet për shpedicion i pati shumë më të mëdha në vitin 2023 se në vitin 2022. Në vitin 2022 shpenzoi 17 mijë e 758 euro, kurse vitin e kaluar 49 mijë e 268 euro. Sigurimi i objektit, FFK-së i kushtoi 15 mijë e 703 euro në vitin 2023.

FFK-ja pati edhe shpenzime të tjera. Për ndihmë klubeve për infrastrukturë shpenzoi 735 mijë euro.

6,7 milionë janë të evidentuara si “shpenzime të UEFA-s”, që me shumë mundësi kanë shkuar për klubet.

Gjithsej shpenzimet në vitin 2023 ishin 18,3 milionë. Dhe kështu FFK-së i mbetën 731 mijë euro në fund të vitit.

Për investime në selinë e saj, FFK-ja shpenzoi 95 mijë euro, kurse për mirëmbajtje të stadiumit “Fadil Vokrri” shpenzoi 104 mijë euro.

Si investim për mirëmbajtje në fushat me bari sintetik, FFK-ja pati shpenzime prej 388 mijë eurosh.

Shpenzime të administratës i pati 203 mijë e 901 euro.

FFK-ja ka prezantuar për kuvendarët edhe planin dhe shpenzimet e planifikuara për vitin 2024. Sipas raporti, gjithsej shpenzimet e planifikuara janë 20 milionë e 864 mijë euro.

FFK-ja do të përfitoj këtë vit më pak nga UEFA. 11 milionë e 950 mijë euro raportohet se do të përfitoj nga UEFA, derisa nga FIFA përfiton këtë vit 3 milionë e 200 mijë euro, më shumë se në vitin e kaluar. Nga sponsorizimi planifikohen të hyra prej 995 mijë eurosh.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Klikoni këtu nëse dëshironi t’i lexoni lajmet e fundit dhe të përzgjedhura në kanalin tonë zyrtar në Viber
Nga Faton Polisi
Faton Polisi
19 shkurt 2024, 23:03